Лион Взривът на пешеходна улица в сърцето на френския град Лион, причинен от бомба, заложена в пакет, рани няколко души в навечерието на гласуването на европейските избори, предава AFP.
Президентът на Франция Еманюел Макрон определи случилото се като "атака", като добави, че към момента няма постъпили данни за "смъртни случаи".
Районът, в който избухна експлозията, е на тясна ивица земя между реките Саон и Рона в историческия център на югоизточния френски град. Периметърът е евакуиран и ограден от полицията, според кореспондент на агенцията от мястото на събитието.
Източник от полицията разкри пред AFP, че пакетът е бил поставен пред пекарна близо до оживен ъгъл на две популярни улици.
Мъж на възраст малко над 30 години и е бил забелязан близо до местопрестъплението малко преди взрива, поясни източник, близък до разследването.
Полицията съобщи, че са пострадали осем души, но нито един от пострадалите не е с опасност за живота.
Междувременно стана ясно, че Антитерористичната прокуратура в Париж е поела разследването. Органът има юрисдикция по всички терористични дела в страната.
Във Франция е в сила високо ниво на предупреждение за опасност от терористични атаки след атентатите от ноември 2015 г., при които загинаха повече от 250 души.
Лион е третият по големина град в страната. Населението на града плюс обширните му предградия е 2,3 млн. души.
За последно във Франция е регистриран инцидент с бомба в пакет през декември 2007 г., когато експлозия пред адвокатска кантора в Париж отне живота на един човек и рани още един. Полицията така и не разкри кой е отговорен за атаката.

Превод и редакция: Тереза Герова