София. Министър-председателят на най-младата държава на БалканитеРамуш Харадинай реагира на изявлението на сръбския президент Александър Вучич, който предупреди за "много мощни мерки" за противодействие на 100-процентните мита, наложени от правителството в Прищина за вноса на стоки от страната - мярка, въведена през ноември миналата година, съобщава електронното издание на косовския вестник Gazeta Express.
В съобщение в социалната мрежа "Фейсбук", Харадинай поиска от сръбския президент да отчете, че подобна политическа позиция е причинила трагедии и болка в миналото. "Време е да представим европейските ценности, а не позициите, възприети в миналото, които са причинявали трагедии и болка. Държавата Косово е дом и на косовските сърби... Нуждаем се от надежда и Косово е готово за споразумение, приемащо реалността на две държави, под съществуващите граници и в духа на взаимно уважение", напис Харадинай.
По-рано Вучич заяви пред медиите в Белград, че е подготвил много мощни, но ограничени мерки за противодействие на митата, наложени на сръбските стоки от Прищина. „Работата ми е да информирам европейските представители в Париж за отговора на Сърбия след девет месеца на антицивилизационни и незаконни тарифи, които по същество са геноцид, формиране на армия и всички възможни действия срещу сръбския народ“, заяви сръбския президент. Той също така изрази загриженост относно планове за операции от специалните части на косовската полиция. "Знаем, че са били приведени в бойна готовност и се готвят да арестуват десетки сърби в Северно Косово," каза той и призова страните от четворката (Франция, Германия, Италия и САЩ) и международната общност да предотвратят нова албанска провокация, насочена към изтласкване на сърбите.

Превод и редакция: Тереза Герова