Интервю "Петел"

На 25 май от 19 часа във ФКЦ – Варна ще бъде излъчен нашумелият напоследък документален филм „Формулата на Тео”. Тя представя един български учител, но в различна светлина. Ето защо, разкрива пред „Петел” режисьорът на филма Николай Василев.

-    Откъде сте и как срещнахте героя си Теодосий Теодосиев?  

-    Роден съм в Казанлък, завършил съм кино и телевизионна режисура в София. Работя на свободна практика, най-много за различни продукции на БНТ. Правя малки истории и дигитални формати. 
От там познавам и героя си за последния филм. Познавам го от ученик, но не съм бил негов ученик. Още тогава ми изглеждаше странен човек. По-късно си дадох сметка каква е странността му. Това че е абсолютно отдаден на това, което прави, не се разсейва със странични дейности и като го видиш да минава из града, той изглежда целенасочен, тръгнал нанякъде. Не съм го видял да стои на едно място някъде, да пие кафе например. 
Много по-късно се запознах с негови ученици в София, един от тях е направил изключително интересна лаборатория за лазери, в която идват от цял свят да вземат ноу хау, защото в Америка го има на три етажа, а той го е събрал в една зала. Той ми разказа за Тео и ми подхвърли идеята да направя нещо. 
Така се запознах с Теодосий и направих филма.


-    Лесно ли го склонихте да направите филм за него?

-     Той беше подготвен от ученика си Иван Бъчваров, повярва, че сме сериозен екип. Разбра, че съм правил филм за Ваклуш Толев. Разбра, че не търся сензация. Филмът се снима година и половина две. 
Имаме над 200 часа материал, но не можа да влезе всичко. Избрахме най-важното за общата идея. Имахме подозрения, че ще нашуми филма. 


-    С какво Тео се различава от останалите учители?

-    Той не е системен учител. Това, че е извън системата го е направило популярен. В конфликт е със системата дори. Вече е пенсиониран и то с удоволствие от последното училище. Системата се дразни на неговата откровеност. Той казва, че твърде много лъжа се е насъбрала в образованието и във всички други системи. Той просто казва на глас нещата, които всички си мислим и ги формулира така, че всеки да припознае проблема си. 
По време на комунизма е чел текстове от Библията на учениците си, което му е създавало проблеми. 


-    И каква е в крайна сметка тази „формула на Тео”?

-    Формулата на Тео е безкрайна, както е безкраен животът. Той с живота си решава редове от тази формула. Предлагаме на зрителите да намерят себе си в тези редове. За това и филмът е толкова хващащ. Защото в някаква степен всеки намира нещо от себе си. 
Много беше трудно да се направи филм за учител по физика, защото това е скучна работа от гледна точка на камерата и киното. За това трябваше да натрупаме ситуации и материал. 
Все още не е свободен за достъп в интернет. В момента се сключва договор с швейцарски разпространители. Идеята е да има някакъв кино живот, който, след като мине, след това ще се качи по някоя медия и после ще бъде качен в интернет. 

-    От предварителния ни разговор разбирам, че Вие и Тео познавате духовния учител Ваклуш Толев. Това означава ли, че и Тео има връзка с духовното направление?

-    Той е едно със скептицизма на науката, не бих казал обаче, че е лишен от духовност. По-скоро има някакъв собствен усет за духовното, но не на базата на някакви религии, а вътрешна и я използва при обучението на учениците си. И Айнщайн е казал, че няма как да се прави наука без Бог. 
Тео при всички случаи е ползвал това, което световната духовност е дала като база. Той я ползва, но не е религиозен типаж. За това харесваше и Ваклуш Толев, защото и той не проповядваше религиозност, а някакво духовно знание. 

-    Миналата година е ходил в Рим на 24 май. Защо? 

-    Имаха среща с Папата. Правителството беше формирало екип от публични личности, които имат отношение към културата, да отидат там. 

-    Тео духовен учител ли е?

- Аз мисля, че няма претенции за това. Той е толкова скромен. Повече е вдъхновител. Учи хората първо да повярват, че трябва да развиват потенциала си и не трябва да ги е страх от догми и някакви установени авторитети и правила. Той насочва погледа навътре и дава упование, че това може да бъде изведено. 
Оказва се, че науката в някакъв смисъл е спряла да се развива точно от това, че робува на някакви догми. Той по-скоро освобождава съзнанието на учениците си, че може и по-нататък. По този начин един негов бивш ученик е номиниран за Нобелова награда за откритие, което всички са търсили в общоприетия план, а той казва: Не, ще го направим точно обратно. И така открива нещо, което никой не е открил и то благодарение на това, че има свободата на съзнанието си.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html