Пловдив. От младите хора и активното им включване в работата на библиотеките зависи бъдещето на тези културни институции. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград Милена Марковска, по повод 24 май – Деня на просветата, културата и на славянската писменост. По думите ѝ так,а както професията на учителите вече е застаряваща, на библиотекарите също попада в тази категория.
„Надявам се, че тази професия ще стане по-привлекателна за младите. Библиотеката и самата професия дават възможност за развитие, тъй като човек се намира сред целия масив от информация и знания. Знаем, че в 21-ви век ученето през всеки един от етап от живота е от изключителна важност и именно тук е мястото, където младите хора могат да се развиват, ако имат желание за това. Затова се стремим да провеждаме много образователни програми, да говорим с децата за библиотеките и за историята. Има много възрастни хора, които са активни потребители на библиотеката, като те дори не си дават сметка, че всъщност библиотеките не винаги са били такива, каквито са днес, че те имат хилядолетна история, че те са съхранявали съвсем други източници на информация, че просто това е един етап от тяхното развитие“, коментира Марковска.
Тя посочи, че през годините се променя спецификата на читателската аудитория. „Въобще, променяйки се читателската аудитория, очакванията на читателите и съответно техните потребности, се променят и услугите на библиотеката. Преди години основното и най-натовареното звено на библиотеката беше Читалнята, където се извършваха библиотечно-библиографски справки. Тогава учениците основно посещаваха Читалнята, ползваха различни справочници, но с промяната на технологиите и достъпността на информацията в интернет, Читалнята вече не е онова бурно звено, където се налагаше непрекъснато движение и развитие. Естествено е, че библиотеката се развива съобразно потребностите на читателите и когато те се развият в друга посока, библиотеката е длъжна да отговори на тези техни нови потребности. Общо взето, ние се стараем да привличаме младите хора, защото читателите се създават в най-ранна детска възраст. Това е една от нашите задачи – да показваме на децата още от детската градина какви услуги предоставя библиотеката и то така, че тя да стане едно любимо място - мястото, където винаги могат да намерят нещо полезно за себе си. Разбира се, библиотеката е прекрасно място и за хората, които са в пенсионна възраст. С течение на годините е различно и това, което получават те от библиотеката. Освен да четат пресата и да вземат книги за дома, днес пенсионерите имат възможност да се включат в курсове за обучение в дигитална грамотност. Доста променен е обликът на библиотеката и той е променен именно защото е променено обществото, променена е средата, променени са потребностите“, каза директорът на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград.
Тони МИХАЙЛОВ