Националките по волейбол благодариха на Русе за подкрепата и пълната зала по време на мачовете от Лигата на нациите, които се проведоха през изминалите три дни в зала „Монбат Арена“.

Въпреки че записаха загуби и в трите мача, момичетата на селекционера Иван Петков поднесоха интересни спектакли на зрителите в срещите си срещу Япония, Белгия и САЩ, пише Русе Медиа.

Треньорът Иван Петков сподели, че най-много съжалява за изпуснатата победа над Белгия, след като българките паднаха в 2:3 гейма. Но е оптимист за развитието на отбора, който тепърва ще се обиграва.

„Позитивите от турнира във Волейболната лига на нациите в Русе са свързани първо с това, че намерих отговори на много въпроси, които бяха неясни за мен. След това – видях израстване в някои наши състезатели. Видях и много проблеми, които трябва да решаваме. Там, където миналата година бяхме направили много голям скок, сега имаме проблем. Трябва да върнем миналогодишния дух. Но още от самото начало бяхме наясно, че тръгваме с нагласа за по-дълъг път с отбор, който се изгражда сега. Това означава, че имаме проблеми във всеки детайл. Сега трябва да работим по-усърдно, за да ги отстраняваме и да извървяваме крачките от развитието си, като се стараем максимално да печелим и победи. Надявам се те да дойдат в мачовете от втората седмица в Холандия“, заяви Иван Петков.

Капитанът на отбора Лора Китипова сподели, че мачът със САЩ, които миналата година станаха шампионки в Лигата на нациите, е бил много труден. „Въпреки че това не е основният им състав, те разполагат с много състезатели на сходно ниво. Неслучайно миналата година те са шампионки в този формат. Ние дадохме каквото можахме. Надявам се възможно най-бързо да влезем в ритъм. Аз се присъединих едва преди четири дни, направих само две тренировки с отбора. Имаме цяло лято пред нас, ще гоним победи във Волейболната лига на нациите – ще се борим да вземем колкото може повече, като това е и мястото да се сработим. Това е турнирът с най-силните отбори – ще се постараем да вземем колкото можем, а в същото време да трупаме и опит. Имахме своите шансове срещу Япония и Белгия, но не успяхме да се възползваме от тях. Ще си вземем поуките, ще се постараем следващите мачове да сме по-подготвени, по-категорични и да започнем да записваме победи“, каза още Лора Китипова.