Ще ревизират ли матурата по английски език?

Недоволните зрелостници да изпращат възраженията си до Министерството на образованието и науката, призова заместник-министърът на образованието Таня Михайлова


Зрелостници настояват изпитът да се ревизира заради граматически и правописни грешки в теста

Ще ревизират ли матурата по английски език? На този въпрос заместник-министърът на образованието Таня Михайлова се опита да даде отговор в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ. 
Водещият Антон Хекимян съобщи, че зрелостници, недоволни от теста за матурата по английски език, която се проведе вчера, настояват изпитът да се ревизира. 
„Подписката им, която тече в Интернет, набира скорост. Дванадесетокласниците са на мнение, че изпитът е бил пълен с граматически и правописни грешки. На матурата по предмет по избор от 40 000 зрелостници близо 14 500 избраха изпита по английски език“, заяви Хекимян.
„Зрелостниците са недоволни от това, че изпитът е бил по-труден от миналата година, от това, че са се готвили по варианти за предходни матури. Всеки изпит е сам за себе си и се предполага, че да имаш успех, трябва да знаеш“, коментира заместник-министърът на образованието.
Зрелостниците не са недоволни от трудността, а от това, че в теата е пълно с неточности, двусмислици и граматични грешки, прекъсна я водещият. 
„Така формулирано е доста общо. За да се разгледа възражението, трябва конкретно да бъдат поставени проблемите и въпросите, които според зрелостниците са пълни с неточности. Недоволните зрелостници да изпращат възраженията си до Министерството на образованието и науката!“, призова Таня Михайлова.
Веднага разпоредихме да бъде прегледан ключа за отговори, защото преди да се оценява матурата, отново се проверява теста, добави тя.
На въпроса дали все пак е възможно матурата да се ревизира, тя отговори, че първо трябва да се посочат неточностите. Няма как да се даде оценка без да се видят конкретните въпроси, които са предизвикали недоволство, заяви заместник-министърът.
Тя съобщи, че 11 ученици са с анулирани работи на първия зрелостен изпит и още 5 на втората матура заради преписване, използване на мобилни комуникации и нарушаване на анонимността. Трябва да работим срещу тези явления още от първи клас, каза още Таня Михайлова. 
 


В категории: Просвета