Кметът Димитър Николов събра културния елит на Бургас във Флората, награди най-заслужилите сред тях

През изминалата година вие постигнахте много успехи, няма как да не се гордеем с вас, обърна се Николов към присъстващите


 Церемонията се проведе в Експоцентър „Флора” ден преди Деня на българската просвета, култура и писменост 24 май

Кметът на Бургас Димитър Николов събра културния елит на града, за да награди най-заслужилите от тях ден преди Деня на българската просвета, култура и славянска писменост – 24 май. Празненството се проведе в Експо център „Флора”. На церемонията присъстваха най-значимите за града и региона културни дейци, кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева, депутатът и общински лидер и областен координатор на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев, председателят на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност към Общинския съвет на Бургас Веселин Пренеров и др.

Николов приветства присъстващите и им благодари за всеотдайната работа през годините. 

„Всяка година почитаме 24 май като голям празник, защото Бургас е град, почитащ знанието, прогреса, развитието и науката. През изминалата година бургаските творци постигнаха изключително сериозни и големи успехи. Няма как аз, като кмет и ние, като жители на този град да не се гордеем с успеха на нашите творци и културни дейци. Отнасям се с изключително уважение към вашия труд, вашите послания, към мисията, която изповядвате”, каза радостен кметът Димитър Николов на церемонията днес, минути преди да започне официалното награждаване на заслужилите културни дейци.

Той допълни още, че до дни започва дългоочаквания ремонт на старата сграда на Немското училище в центъра на Бургас, която ще бъде превърната в най-модерната библиотека в региона и дори според някои – в България. 

Ето имената на всички дейци на културата, които получиха признание по повод 24 май:

Юрий Ангелов  - актьор, Драматичен театър "Адриана Будевска" - за изключително присъствие на театралната сцена и цялостен принос в развитието на културата в Бургас.

Маестро  Цанислав  Петков - диригент, Държавна опера - Бургас - за професионални успехи като диригент и популяризирането на Бургас на националната сцена.

Десислава Минчева - Тодорова - актриса и Неделина Роселинова - актриса, Държавен куклен театър - Бургас - за изключителни професионални успехи и ролите им в спектакъла "Филифьонката, която вярваше в бедствия", носител на наградата "Икар" за 2019 година.

Стоян Стоянов -  артист - балетист, Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" - за съхраняване и популяризиране на българския фолклор, професионализъм и успехи с ПФА "Странджа" - Бургас.

Радка Памукова - обществен и културен деятел - за дейността ѝ като биограф на големия диригент Емил Чакъров и изключителен принос за съхраняване на паметта му.

Стойко Сакалиев  - художник, Дружество на художниците - Бургас - за успехи в изобразителното изкуство и принос в развитието на културния живот на Бургас.

Пламена Кирова - главен уредник в Етнографска експозиция на Регионален исторически музей - Бургас - за професионални успехи и принос в съхраняването, проучването и популяризирането на етнографското богатство на бургаския край.

Тодор Митев Динев - фотограф, Сдружение "Бургаска фотографска общност" - за изключителен професионализъм във фотографското изкуство и принос за популяризирането на Бургас на местно, национално и европейско ниво.

Кина Христова - вокален педагог - ръководител на Вокална Студия "Сезони" при НЧ "Пробуда 1880" - Бургас - за изключителни заслуги в музикалното обучение на деца и младежи и принос в популяризирането на жанра поп и рок пеене на национално и международно ниво.

Светлин Петков - композитор и звукорежисьор в Държавен куклен театър - Бургас - за цялостен принос  и професионални  успехи с Държавен куклен театър - Бургас.

Величка Колева - художествен ръководител на Детско ателие по рисуване и приложни изкуства към НЧ "Просвета 1927" - кв. "Долно  Езерово" по повод 20 години от основаването на ателието - за успешна дейност в сферата на художественото изкуство и достойно представяне на регионални и национални пленери.

Манол Манолов - поет. Номиниран от Сдружение "Бургаска писателска общност" - за забележителни творчески постижения в областта на изящната словесност и принос в редакторската, журналистическата  и  преподавателската дейност.

За съжаление няколко дни след като Манол Манолов беше номиниран от бургаските писатели, той ни напусна завинаги. Наградата прие съпругата му Галя Манолова.

Александър Перпериев - художествен ръководител и диригент  на

ВГ "Ретро Бургас"  при  НЧ "Асен Златаров 1940" и ВГ "Ангира"  при  НЧ "Фар 1946" - за популяризирането на старите градски шлагерни и гръцки песни на национално и международно ниво, и за цялостно творческо присъствие в читалищния живот.

Анастасия Тодорова - главен експерт в Регионален държавен архив - Бургас - за принос в издирването, научно-техническата обработка, съхраняването и популяризирането на историческото минало на град Бургас.

Борислав Проданов  - технически изпълнител в Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" - за професионализъм и отговорност при изпълнение на задълженията си в Бургаска художествена галерия.

Вокален ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева - за изключителни творчески успехи на международната и национална сцена -  златен медал от Световните хорови игри в Южна Африка и наградата "Ансамбъл на годината - 2018".

Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас - за прилагането на новите технологии в сферата на библиотечното дело и приза "Библиотека на годината - 2018".

Фолклорен танцов състав "Никола Гинов" по повод 45 години от основаването на състава -           за принос в съхраняването и популяризирането на българското фолклорно наследство.

НЧ "Изгрев 1909" - Бургас по повод 110 години от основаването на читалището - за успешното прилагане на традиционна и иновативна библиотечната дейност и принос в съхраняването на читалищното дело.

НЧ  "Ангел Димитров 1929" - кв. "Сарафово" по повод 90 години от основаването на читалището - за принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на българското фолклорно наследство.

НЧ "Пробуда 1929" - с. Извор по повод 90 години от основаването на читалището - за принос в развитието на читалищното дело и изключителни заслуги в съхраняването на българското фолклорно наследство.

НЧ "Пробуда 1929" - с. Равнец по повод 90 години от основаването на читалището - за принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на българския фолклор.

НЧ "Петър Янев 1939" - кв. "Крайморие" по повод 80 години от основаването на читалището - за  принос в развитието на читалищното дело и заслуги в съхраняването на българския фолклор.

Вижте нашата галерия:
 




В категории: Бургас