Пред пълната аула на Медицинския факултет в Бургас проф.д-р Христо Бозов представи ценен научен труд

Интересът към представянето на книгата на проф.д-р Христо Бозов(вляво) бе изключително сериозен


В „Ръководство по морска медицина“ проф.д-р Христо Бозов дава точни указания за действия в условията на спешна и неотложна помощ

Пред препълнената аула на Факултета по обществено здрави и здравни грижи към университет „Проф.д-р Асен Златаров“ деканът проф.д-р Христо Бозов представи научния си труд – „Ръководство по морска медицина“.

Събитието уважиха кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на комисията по Околна среда в 44-ото НС Ивелина Василева, зам.-областният управител на Бургас проф.Севдалина Турманова, висшият ректор на Медицинския университет в Пловдив доц.д-р Добрин Паскалев, проф.Данаил Петров, флотилен адмирал Мален Чубенков, представители на ВМА, гранична полиция и морска администрация.

Кметът Димитър Николов бе впечатлен не само от научната разработка на проф.д-р Христо Бозов, но и размаха, с който ръководи Медицинския факултет и идеите му за развитие на висшето учебно заведение
На представянето на научния труд на проф.д-р Христо Бозов в аулата на Медицинския факултет днес бяха зам.-областният управител на Бургас проф.Севдалина Турманова(вляво) и депутатът от 44-ото Народно събрание Ивелина Василева

Разработката на проф.д-р Христо Бозов е истинска сензация в научните среди, защото дава практическа насоченост към адекватно реагиране в кризисни ситуации на борда на плавателен съд – с точни указания как да се действа в случай на спешна или неотложна помощ.

В сферата на морската медицина проф.д-р Христо Бозов е с отлична подготовка и има зад гърба си впечатляващи разработки по темата, както и безценен дългогодишен опит.

„Проф.Бозов има много интересен житейски път – от лекар на подводница до различни административни постове, включително декан на нашия факултет. Той дойде в университета в един сериозен и изпълнен с трудности момент – когато подготвяхме документацията и се борихме за акредитирането. Проф.д-р Христо Бозов ни помогна много, защото селектира качествени кадри за университета, както и работи за акредитацията на Медицинския факултет“, приветства го ректорът на университет „Проф.д-р Асен Златаров“ проф.Магдалена Миткова. Тя благодари на проф.д-р Христо Бозов и изтъкна, че е горда от факта, че специалист от неговия ранг е част от висшето учебно заведение.

Ректорът на университет "Проф.д-р Асен Златаров" проф.Магдалена Миткова е горда, че специалист като проф.д-р Христо Бозов е част от екипа й. Днес тя му благодари за помоща, която е оказал при акредитацията на Медицинския факултет

„По стечение на обстоятелства представянето на този труд съвпадна с откриването на факултета в Бургас. Няма по-добро място за развитие на морската медицина от Бургас. Тук срещам сериозна подкрепа от страна на кмета, ръководството на университета и обществеността, оптимист съм за бъдещето на здравното образование“, изтъкна в началото на обръщението си проф.д-р Христо Бозов.

Той подчерта, че „Ръководството по морска медицина“ служи не само за обучение, но е и практическо помагало, което да е от полза на немедицинските лица на борда.

Малкоизвестен факт е, че по корабите отдавна няма лекари. В цивилния флот отпреди 15 години има само хора, които изпълняват функциите на медицински лица. Това обикновено е вторият капитан, който минава курсове от 45 часа, за да се намесва при нужда за медицинска помощ.

Проф.д-р Христо Бозов е изготвил ръководството – за да може да се чете регулярно, да е наръчник при кризисни ситуации.

Деканът на Факултета по обществено здраве има опит на подводница и дълги плавания и безспорно е с отлична подготовка, в сферата на морската медицина е сочен за един от големите експерти в България.

„Бих желал тези, които идват след нас да имат ръководство, което да е изчерпателно и да им помага, за да спасяват човешки животи. Това беше целта на този труд, който е доста изчерпателен. Когато се пише научен труд трябва всяка дума да се обмисли внимателно, всяка страница да е ясно структурирана, защото ако стане нещо на кораба, се поема голяма отговорност“, допълни проф.д-р Христо Бозов.

Днес той разказа, че още преди 15 години възникнала идеята да се развие морската медицина, която била доста специфична и се радва, че сега има възможност да я развие. Във Факултета в Бургас има катедра по Морска медицина, а интересът към нея е доста сериозен.

Флагман.бг предава на живо представянето на книгата днес, вижте нашето видео и изключително интересната лекция на проф.д-р Христо Бозов:

 




В категории: Здраве