Гимназията по програмиране е поглед в бъдещето

След 4 години тези младежи ще са първият курс висококвалифицирани програмисти, които ще броят до 12, както ще постъпят утре по-големите им съученици


Училището е един от най-ярките примери за успешно партньорство между образование и бизнес

Първата учебна година в гимназията по програмиране и иновации за в Бургас вече е към своя край. Първите 108 осмокласници проправиха пътя на следващото поколение професионалисти в най-перспективната в световен мащаб професия. В училището вече се обучават младежи в професионално направление „Компютърни науки“, професия „Програмист“, специалности „Програмно осигуряване“ и „Приложен програмист“ с интензивно изучаване на английски език.

След 4 години първият курс висококвалифицирани програмисти ще брои до 12, както ще постъпят утре по-големите им съученици. И още преди да завършат образованието си, ще работят заедно със специалисти от големите ИТ компании, част от училищното настоятелство. А когато удари последния учебен звънец, те вече ще са ценени и търсени професионалисти, за които ще се борят големите компании.

Ще ви разкажем за хората, които подкрепиха идеята на кмета, Димитър Николов, за създаване на гимназията.  Един от тях е Пламен Цеков - изпълнителен директор на СкейлФокус, най-бързо развиващата се софтуерна компания в България, който заедно с лидерите на още 6 големи софтуерни компании, участва в настоятелството на гимназията.

Директорът на Скейл Фокус определя гимназията като един от най-ярките примери за успешно партньорство между образование и бизнес с насочен поглед в бъдещето.

„От самото начало участваме в подготовката на програмата за обучение в гимназията. Специалистите на Скейл Фокус провеждат лекции по Блокчейн всяка седмица.Участваме активно в образователния процес в гимназията с цел да покажем и демонстрираме на младото поколение какво бъдеще има в тази професия и в тези умения. В момента това е най-търсената и най-високоплатената професия в България и инженерна професия в света“, заяви пред Флагман.бг Пламен Цеков.

Според него основите на компютърното програмиране и иновативното мислене ще са ключови в следващите няколко десетки години, тъй като предстои голяма промяна в много професии и индустрии.

„Минал съм през целия образователен път като ученик, студент, асистент професионален програмист и ръководите. Работих в условия и среда доста трудни . В момента в гимназията по компютърно програмиране и иновации е осигурена отлична среда и са предоставени възможно най-добрите условия, за да може младото поколение още по-бързо да постигне това ниво, което ние сме достигнали и дори да го задмине“, сигурен е изпълнителният директор на Скейл Фокус.

Не е тайна, че Бургас е дал страшно много таланти в областта на математиката, информатиката, професионалното програмиране и има потенциала в близко бъдеще да стане дом на още повече компании в областта на софтуерното производство и високите технологии. За това развитие ще допринесат и младите надежди, които тази година ще завършат първата си от общо 5-те години на обучение в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.

От миналата година, Скейл Фокус отвори офис в Бургас, където вече работят над 30 висококвалифицирани специалисти в областта на софтуерното производство и информационните технологии. Тенденциите са за разрастване на филиала и в момента тече кампания за набиране на нови кадри.

Още за мотивите на Пламен Цеков да подкрепи ИТ гимназията в Бургас, вижте във ВИДЕТО


В категории: Просвета