Жълт код за интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури, е обявен за Хасковска област, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Синоптиците очакват вечерта и през нощта срещу петък, че ще има условия за развитие на мощни гръмотевични бури. На отделни места валежите ще се интензивни с количества, достигащи 30-3 литра на квадратен метър.

Очакват се и градушки.

През почивните дни явленията ще намалеят, краткотрайни превалявания ще има в следобедните часове в Североизточна България и планините, на повече места в събота. Вятърът до края на съботния ден ще отслабне, в неделя ще е почти тихо. Температурите ще се повишат.

През първата половина от новата седмица отначало в Западна България, а впоследствие на много места в северозападната половина от страната около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи, придружени с гръмотевици. В Западна България във вторник температурите слабо ще се понижат, а в Източна, където вятърът от юг ще се усили, температурите ще са високи.