Киев. Бившият президент на Украйна Петро Порошенко изтълкува наказателните производства срещу него като сигнал за началото на кампанията за парламентарни избори в страната, предава информационната агенция УНИАН.
"Това е знак за началото на кампанията за парламентарни избори. Много внимателно следя обвиненията, които не идват от враговете ми, а от враговете на Украйна", подчерта Порошенко.
"Ако е подадена жалба до разследващите органи, в която действията на украинските военни кораби, които са отстоявали защитата на Азовското крайбрежие на Мариупол като част от рутинната ротация, са определени като провокация срещу Руската федерация, това е опит за прехвърляне на отговорността от Руската федерация, страната агресор... към властта на Украйна... Готов съм да отговарям за това", увери бившият украински президент.
В същото време Порошенко не коментира откритото срещу него на производство от Специализираната прокуратура за борба с корупцията. По-рано агенцията съобщи, че органът е предприел разследване на престъпната дейност на длъжностни лица на ПАО "Центренерго" и на Фонда за държавна собственост на Украйна. Бившият президент на страната е фигурант по делото.

Превод и редакция: Тереза Герова