Дамаск. На 22 май руската авиобаза Хмеймим бе подложена на огън от групировки, базирани в сирийската провинция Идлиб. От Министерството на отбраната на Руската федерация поясниха, че нападението е дело на терористичната организация "Хаят Тахрир аш-Шам", която започна обстрел срещу позициите на сирийската армия. В същото време САЩ и сирийската опозиция твърдят, че правителствените сили на президента Башар Асад са използвали химическо оръжие в зоната за ескалация в Идлиб. В Москва са сигурни: това е провокация от терористите, подчертават в редакцията на руския вестник "Коммерсант".
„На 22 май бойците извършиха 17 обстрела от територията на Идлиб към авиобазата в Хмеймим. Осем от снарядите не достигнаха целта си, останалите девет бяха унищожени от дежурните сили за противовъздушна отбрана в руската военновъздушна база”, поясниха от военното ведомство в Москва, като увериха, че обстрелът не е нанесъл щети.
От руското МО също така подчертаха, че на 21 май от "Хаят Тахрир аш-Шам" (бившата "Джебхат ал-Нусра") са се опитали да стартират офанзива в южната част на зоната за деескалация в Идлиб и са извършили масирани нападения срещу позиции на правителствени сили. Няколко дни преди тези събития беше съобщено, че сирийските правителствени войски едностранно са преустановили огъня в района, считано от полунощ на 18 май.
Това се случи след първата среща в Анкара на руско-турската работна група по Идлиб, създадена след телефонен разговор между президентите на двете страни.
Именно Анкара и Москва поеха отговорността за решаването на проблема с Идлиб, като се съгласиха да създадат зона за деескалация. В средата на октомври от нея трябваше да бъдат изтеглени тежките оръжия, а терористите -да са я напуснали.
Но впоследствие бойците почти изцяло поеха контрола над зоната за деескалация и предприеха серия обстрели на населени места, граничещи със зоната и в близост до руската база в Латакия.
Дамаск многократно настояваше за връщането на Идлиб под негов контрол, но Руската федерация се съгласи с Турция, че мащабна военна операция в тази област е невъзможна. В резултат на това се стигна главно до ограничени удари срещу позициите на терористите.
"Анкара иска да поддържа зоната за деескалация под контрола на опонентите на президента Башар Асад, или по-точно, да предотврати прехвърлянето й под контрола на Асад", заяви за изданието експертът по международни въпроси Кирил Семенов. "Не е случайно, че Трети корпус на сирийската армия, която не участва в сраженията със силите на Асад от 2016 г., изпрати два военни конвоя на бойното поле. Това преразпределение би било невъзможно без санкцията на Анкара", допълни Семенов.
САЩ също са готови да се намесят в ситуацията в Идлиб.
"За съжаление, ние виждаме признаци на използване на химическо оръжие от режима на Асад, включително по време на предполагаема атака с използване на хлор в Северозападна Сирия от сутринта на 19 май”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус.
Съгласно думите й, предполагаемото нападение е част от „ожесточена военна кампания“, която нарушава примирието в зоната за деескалация в Идлиб. Във Вашингтон отбелязаха, че все още анализират постъпващата информация, но ако тя бъде потвърдена, САЩ и техните съюзници "ще реагират бързо и адекватно". Американците нанесоха два удара на Сирия заради подобни твърдения в миналото. Сирийските власти отричат ​​обвиненията.
От своя страна Москва нееднократно е предупреждавала, че именно бойците готвят провокации с химическо оръжие, за да злепоставят Дамаск. За последно подобно предупреждение бе отправено два дни преди предполагаемата атака. "Имаме информация за непрекъсната подготовка на провокации с използването на химикали от страна на терористите", заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков пред репортери на 22 май. Той добави: "Нашите американски колеги, както и техните съюзници, не реагират на тази информация", подчерта Рябков.

Превод и редакция: Тереза Герова