Белград. Ситуацията в Косово, както и действията на ръководството в Прищина са били основните теми на срещата между президента на Сърбия Александър Вучич и председателя на комисията по международните работи на Държавната дума на Русия Леонид Слуцки, който е подчертал, че Москва винаги ще подкрепя Белград, особно по въпроса за Косово, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от пресслужбата на кабинета на държавния глава на балканската страна.
Събеседниците са обсъдили „бъдещото развитие на руско-сръбското сътрудничество във всички сфери“. Вучич е отбелязал голямото значение на своята неотдавнашна среща с руския президент Владимир Путин в Пекин и е благодарил на Русия за „твърдата подкрепа и защита за целостта и независимостта на Сърбия и нейните държавни и национални интереси“.
„Вучич запозна Слуцки с развитието на ситуацията в Косово и Метохия и конкретно за мерките на прищинските власти, които, освен застоя в диалога, са предизвикали влошаването на условията на живот на сърбите в Косово. Президентът Вучич е казал, че диалогът може да бъде продължен само ако Прищина отмени неразумните мита върху сръбските стоки“, се казва в съобщението. В същото време сръбският лидер е отбелязал, че „Сърбия винаги ще изповядва политика на мира и стабилността.
Слуцки е заяви, че „в Москва се гордеят с много близките отношения между нашите две страни“ и имат намерение „винаги да подкрепят позицията на Сърбия, особено по въпроса за Косово и Метохия“.

Превод и редакция: Иван Христов