Руският президент Владимир Путин обсъди вчера в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон темата за конфликта в Източна Украйна, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Руското президентство посочи, че във фокуса на разговора донякъде е била и смяната на ръководството в Киев, след като миналия месец Володимир Зеленски беше избран за президент.

Германия, Франция, Украйна и Русия водиха четиристранни преговори помежду си за уреждане на конфликта в Източна Украйна между правителствените сили и подкрепяните от Русия сепаратисти, в който от 2014 г. са загинали 13 000 души, отбелязва БТА.

След телефонния разговор на лидерите Елисейският дворец разпространи комюнике, в което се изразява готовност Франция и Германия да предприемат необходимите усилия за осъществяване на Минските споразумения, предаде ТАСС.

Германското канцлерство съобщи, че е била обсъдена и ситуацията около Иран, предаде Асошиейтед прес.

Според изявление на кабинета на Меркел тримата лидери са "изтъкнали необходимостта Иран да бъде убеден да остане в ядреното споразумение, което те се споразумяха да запазят".

Кремъл допълни, че тримата лидери са обсъдили и ситуацията в Сирия.