САЩ виждат признаци, че сирийското правителство може да използва химическо оръжие, включително предполагаема атака с хлор в неделя в Северозападна Сирия. Това заяви вчера американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс и БТА. 

"Все още събираме информация за този случай, но отново предупреждаваме, че ако режимът на Асад използва химически оръжия, ние от САЩ и съюзниците ни ще отговорим бързо и по съответния начин", посочи американското външнополитическо ведомство.

Руската армия съобщи, че екстремисти в Северозападна Сирия са предприели атака срещу сирийските правителствени сили, предаде Асошиейтед прес.

Ген.-майор Виктор Купчишин, ръководител на руския Център за помирение в Сирия, каза, че свързаните с Ал Каида екстремисти са започнали офанзивата вчера в провинция Идлиб, и допълни, че в нея участват и танкове.

Руският военен представител посочи, че сирийската армия оказва отпор.

Купчишин добави, че пленени от сирийската армия екстремисти са съобщили за план за организиране на фалшива химическа атака в градовете Саракиб и Джарджаназ и за обвиняване на правителствените сили за нея. Той заяви, че екстремистите са сформирали специално "Химическо крило", за да произвеждат и трупат запаси от отровни вещества.

Активисти и организацията Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщиха, че в северните околности на град Хама в Централна Сирия също е предприета офанзива срещу правителствените сили, а целта й е бунтовниците да си върнат загубените по-рано през този месец територии в района, предаде ДПА.