Жители на радомирското село Прибой излязоха на мирен граждански протест. Поводът е, че жена от София, заселила се в махала Кацарци на селото, отглежда близо 40 кучета. Четириногите създавали проблеми, като прескачали оградата. Потърпевшите твърдят, че жена от селото вече била ухапана, а смрадта и денонощният лай били непоносими. Хората настояват кучкарникът да бъде премахнат. Те са депозирали жалби в общината и ОД БАБХ – Перник.

„Кучетата са се настанили не само в двора, но и по стаите. Къщата, която е купила Дияна Иванова, е близнак и съседите не могат да изведат децата си от страх да не бъдат ухапани. Обстановката е непоносима и жителите на селото с основание негодуват“, каза за „Струма“ кметът на селото Кирил Цветков. По думите му новата жителка на селото идва от жк „Младост” в София и с лек автомобил докарва кучета.

Д-р Данаил Колев от БАБХ е извършил проверка по жалбата на местните жители и е съставил предписание на собственичката да ги регистрира по надлежния ред.

В тридневен срок тя оспорила предписанията, като заявила, че животните са компаньони, домашни любимци, а в този случай законът не предвижда максимално допустим за отглеждане брой. Всички са чипирани, с паспорти и обезпаразитени.

Диана Иванова твърдяла пред кмета на селото, че спасява бездомните кучета и ги предлага за осиновяване.

„Не е мястото на кучетата в средата на махалата, не може 40 да са домашни любимци и да застрашават здравето и живота на хората от селото”, негодуват местните и настояват животните да бъдат махнати от двора. Те обаче са в лична собственост и няма законово положение, според което да бъдат изведени оттам. Решението на конфликта с Иванова според тях е в ръцете на общината.

      КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА



Жителите на Прибой протестираха