Разпоредените от главния прокурор Сотир Цацаров проверки на всички къщи за гости на територията на страната, изградени със средства по европейски програми, текат втора седмица и в община Разлог, която се нарежда сред общините с най-много обекти с такова предназначение.

Какъв е броят на къщите, които ще обхване проверката, не е ясно. Броят на официално регистрираните в местната администрация обекти, които функционират като къщи за гости и плащат курортна такса, е общо 39, едва 18 от тях са изградени  с европейски средства и са собственост на фирми. Най-много са те в Разлог – общо осем. Сред бенефициентите е ЕТ „Русалка Костадинова Казасова“, чийто собственик според Търговския регистър е д-р Русалка Казасова, специалист детски болести. Според данните, публикувани в сайта „Биволъ“, фирмата е бенефициент по ПРСР, програмен период 2007-2013 година, а получените средства за изграждането на къщата са в размер на 211 134 лева. Къщата се намира в края на града откъм Бачево, на ул. „Св.св. Кирил и Методий“.

През последните няколко години там са издигнати редица къщи, а местните го наричат „Кварталът на богатите“. Сред бенефициентите е още ЕТ „Силви-Силвия Зарева“, представлявана от Силвия Зарева. Получената субсидия, също според „Биволъ”, е в размер на 263 083,58 лв. Разложани свързват къщата с името на бившия общински съветник Костадин Левенов.

Още един едноличен търговец фигурира като бенефициент по ЕП. Това е ЕТ „Пирин еко – Деница Чобанова“. Къщата се намира в местността Писаната църква, а средствата, получени по програми на ЕС, са в размер на 358 652,71 лева.

Фирмата, представлявана от адвокат Костадинка Кърджиева – „Праймъри Лийдър“, също е сред бенефициентите с къщи за гости. В списъка фигурира още „Агро Сервиз АТ“ ЕООД, чийто управител и едноличен собственик на капитала е Милена Гатева, а получените средства по ПРСР са в размер на 391 141 лева. Останалите къщи за гости в Разлог, изградени с европейски пари, са на ЕТ „Елиас – Елена Тонкова“, ЕТ „Султана – Таня Копанарова“ и ЕТ „Пирин 2012 – Анастасия Чобанова“.

Три са и къщите за гости, изградени с европейски пари, в село Баня. Сред тях вила „Виктория“ на бизнесмена Витали Золотарьов. Получената субсидия е в размер на 368 201.40 лв, а бенефициент е ЕТ „Вила Баня – Огнян Огнянов“. Към днешна дата вилата е на името на сина на бизнесмена Александър Золотарьов.

Вила „Минерал 56“ също е изградена със средства по европейски програми. Получената сума е в размер на 252 855,91 лева. Бенефициент е ЕТ „Яна 23 – Яна Сандиева“, а прокурист във фирмата е Венци Венев, който е собственик на една от най-големите фирми за спортни облекла. Негова фирма има и депозирано инвестиционно намерение за изграждане на още един комплекс в селото.

Третата фирма с къщи за гости е „Баня Турист“ ЕООД, представлявана от Елена Лазарова, за която има данни, че е получила европейско финансиране в размер на 313 683 лева.

Сред бенефициентите е и фирмата на собственика на конната база в Бачево Филип Попов, който също е изградил къща за гости, а получената сума е в размер на 391 160,00 лв.

Три са къщите за гости и в разложкото село Годлево. Бенефициенти са „МАНОЛИ ТУР“ ЕООД на Манол Крайнов с европейско финансиране от 117 157,60 лв., „Асенова къща“ ЕООД на Цветана Крайнова и ЕТ „Мариета Копанарова-2011”.

Две са и къщите в малкото село Добърско, а бенефициенти са ЕТ „Катрин – Катерина Будина“, за която има данни за получена субсидия в размер на 388 731,60 лв., и „Галарис БГ“, представлявана от Георги Огнянов.

Последната фигурираща в регистрите на община Разлог фирма е „Сплендид вилидж“ ООД. Тя е бенефициент по ПРСР и е получила финансиране в размер на 243 527,20 лв. Според Търговския регистър фирмата се представлява от съпругата на разложкият нотариус Краси Манев – Ани, а неговото име фигурира като съдружник заедно с това на съпругата му и сина му. С европейски пари те са изградили хотел „Мирела“ в центъра на Елешница.

Какво ще покажат проверките на този етап, е рано да се каже. Проверяващите са изискали справки от община Разлог.

„Дали има злоупотреби, ще кажат проверяващите, когато приключи проверката. Авансово няма как да дам оценка. Това, което е изискано от нас като информация, сме го дали по надлежния ред, така че проверяващите органи ще имат базовата документация, за да извършат коректно своите проверки. На територията на община Разлог са регистрирани 39 къщи за гости, от които 18 по европейски проекти. По-голямата част от тях са финансирани чрез фонд „Земеделие“, а малка част от тях със съдействието на МИГ – Разлог. Всеки, който е кандидатствал за европейско финансиране, носи персонална отговорност за действията си и ако има нещо, което не е изпълнено, ще си понесат последствията. За мен това е рутинна процедура, защото тези хора са кандидатствали със съответните проекти, строителни книжа, бизнес планове и съответно проверяващите ще направят проверка на изпълнението на бизнес плановете и функционирането на тези обекти като къщи за гости. Ако се констатират нарушения, всеки ще си понесе съответните административни мерки, които програмата налага. Оказваме пълно съдействие на проверяващите органи, предоставили сме цялата информация, която ни е изискана до този момент”, каза кметът Красимир Герчев и допълни, че не е ясно колко време ще продължат проверките.

Общо шест са къщите за гости, получили финансиране чрез МИГ – Разлог. Това са „Огнянова къща“ – с. Добърско чрез  „Галарис – БГ“ ЕООД, Къща за гости „Баба Къта“ чрез  ЕТ „Султана – Таня Копанарова“, както и ЕТ „Елиас – Елена Тонкова“, „Праймъри Лийдър“ ЕООД, „Асенова къща“ ЕООД и ЕТ „Пирин 2012 – Анастасия Чобанова“ Къщите са с обща леглова база от 73 места, а според бизнес плановете им в тях трябва да е осигурена заетост за 17 човека.

ЯНА ЙОРДАНОВА


  • Къщата на EТ „Пирин 2012 – Анастасия Чобанова”

  • Асенова къща


  • Къщата на Елена Тонкова

  • „Минерал 56” – Баня

  • Къща „Баба Къта”

  • Огнянова къща – Добърско


  • „Приймъри Лидър” на адвокат Кърджиева


  • Хотел „Мирела” на нотариус Краси Манев