На 20-ти май излезе последната серия на тоталния хит – филма „Игра на тронове“. Но китайските зрители не можаха да я гледат. Изданието The Wall Street Journal съобщи, че китайската телекомуникационна компания Tencent, която е единственият и ексклузивен доставчик на съдържанието на телевизионния канал HBO за Китай, не показа финалната серия заради търговската война между Вашингтон и Пекин.

Още от сутринта на 20-ти май милиони китайски потребители очакваха да видят последната заключителна серия на своя любим сериал чрез платформата Tencent Video. Но всичко, което успяха да видят е съобщение за възникнали проблеми с връзката. По-късно в уеб страницата на Tencent Video в социалната мрежа Weibo се появи информация, че зрителите ще бъдат уведомени, точно кога ще бъде излъчен филма. Но много потребители започнаха да си искат обратно парите за абонамент за тази онлайн услуга и заплашиха, че ще премахнат своите акаунти. Малко по-късно представител на HBO съобщи пред изданието TWSJ, че китайските власти са забранили на компанията Tencent да излъчва филма „Игра на тронове“ поради търговския спор със САЩ.

Ядосаните фенове, които не можаха да гледат финалната сцена на „Игра на тронове“ не са чак толкова голям проблем, като например наложените санкции. Но случилото се показва, по какъв начин търговската война може директно да оказва влияние на обикновените потребители.