Писателят Джеймс Власос разсъждава по какъв начин гласовите виртуални помощници ще променят нашия живот. За изкуствения интелект това е първата стъпка към креативността, а за хората – уникална възможност за взаимодействие с компютрите и информацията без посредници. Но каква ще е ползата от това?

Според Власос, с разпространението на гласовите помощници хората за първи път ще могат да получават достъп до каквато и да било информация без специалните устройства за нейното въвеждане и извеждане, а по естествен начин. Не са необходими клавиатура и мишка, а дори и интерфейс. Просто питате – и ви отговарят.

Мнозина се опасяват, че по този начин хората ще започнат много по-малко да общуват помежду си и дори ще изгубят социалните си навици. Власос счита, че ние така или иначе прекарваме много време със смартфона или пред екрана на компютъра и е добре, ако взаимодействието стане по-естествено.

Но Власос предлага да погледнем на всичко това от по-друг ъгъл. За корпорациите например, гласовите помощници са уникална възможност за пределно ограничаване избора на потребителя.

Идеята е следната. На компютърния екран се показват десетки отговори на зададен въпрос, от които потребителят може да избере най-подходящия. Но гласовият помощник винаги дава само един отговор. Писателят предупреждава, че с подобна власт човечеството досега не се е сблъсквало.

Интересно е, че основателят на Amazon Джеф Безос се фокусира изключително много на гласовото взаимодействие. Върху Alexa в неговата компания работят около 10 000 специалисти.