Направените в Китай дронове биха могли да изпращат важни и чувствителни данни на китайските производители, които от своя страна, да съобщават тези данни на китайското правителство. CNN публикува информация за документ на министерството на вътрешна информация на САЩ, в който се казва, че съществува реална опасност за информационната сигурност от използването на китайски дронове.

Според експертите на Министерството, както и на Агенцията по кибербезопасност и безопасност на инфраструктурата, използването на китайски дронове застрашава информационната безопасност на американските компании, организации и служби.

„Тези устройства биха могли да съдържат компоненти, които могат да компрометират вашите данни и да качват вашата лична информация на сървъри, достъп до които има само съответния китайски производител“ – се казва в документа.

Въпреки че не са споменати конкретни марки и брандове, 80% от продажбата на подобни устройства в САЩ са произведени от китайската компания DJI. При това тези дронове най-масово се използват от специалните служби и най-вече от местната полиция, както и компаниите, обслужващи инфраструктурата на страната.

Като се има предвид задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай, както и на въведените търговски ограничения срещу Huawei, CNN не изключва следващата жертва на конфликта да стане DJI. Да напомним, че през 2017 година бе въведена забрана за използването на китайски дронове от американските военни.