20 двойки са одобрени за финансиране на ин витро процедури от бюджета на Община Хасково.

Комисията е допуснала за финансиране всички подали документи защото те отговарят на критериите заложени в Правилника за финансово подпомагане на процедури ин витро и ин виво на семейства и лица живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на Община Хасково.

Паричните суми се отпускат на лечебни заведения за асистирана репродукция , посочени от заявителите които имат подписан договор с Националиня фонд Ин витро. В Бюджета на Общината тази година са заложени 100 000 лева за финансиране на процедури ин витро и ин виво. Правилника предвижда всяка двойка да получи по 3 хиляди лева, но по предложение на Комисията оценяваща кандидатите е внесена докладна в Общинския съвет, който на предстоящото си заседание на 31 май 2019 година ще реши дали да разпредели пропорционално сумата и всеки един от кандидатите да получи по 5 хиляди лева.

10 бебета са родени след процедура инвитро, подпомогната от община Хасково със средства от бюджета за 2017 г. През 2017 година са отпуснати средства на 32 двойки. Общата сума е 75 000 лв. През 2018 г. са подпомогнати 22 двойки с репродуктивни проблеми отново общо със 75 000 лева.

В общината до сега е постъпила информация за 10 бременни жени, които са получили финансиране през предходни години. На много от двойките им предстоят процедури след назначено лечение или манипулации.

От 2014 г. насам община Хасково е подпомогнала общо 97 двойки с репродуктивни проблеми.