Над 1500 зрелостници в Русенска област се явиха на първата задължителна матура по български език и литература, която започна днес в 8 часа.

Официално 1568 души са подали заявления за допускане до изпита, но не всички са отговаряли на изискванията, информира Русе Медиа.

Зрелостниците трябваше да са най-късно в 7.30 часа в съответните училища, където са разпределени. Преди да бъдат допуснати, се състоя последен инструктаж на квесторите. На входа на всяко учебно заведение бяха проверявани личната карта и служебната бележка за допускане до изпита на всеки един, като не липсваха и куриози – ученици бяха объркали училището и се наложи спешно да тичат до мястото, където всъщност е техният изпит. Сред зрелостниците имаше и единици доста по-възрастни хора, които по стечение на обстоятелствата не са се дипломирали преди години и искат да поправят това.

Тази година матурата изненада изпитваните, които ден преди това разбраха, че трябва да пишат не със син, а с черен химикал. Това бе въведено, за да се различават изпитните работи на зрелостниците от тези на учениците от 7 клас. Изтеглената тема с фаталния номер 13 няма да бъде обявена, преди да приключи изпитът. Авторът и произведението ще станат ясни в 12 часа, а конкретната тема – след приключването и на изпита за децата със специални образователни потребности, които имат два часа повече за работа.

Матурата започна в 08:00 часа и продължава 4 астрономически часа. Тя се състои от 3 модула, като времето за работа по първия и втория е по 60 минути за всеки. В третия модул зрелостниците пишат интерпретативен текст или есе в рамките на 120 минути.

След 16 часа на сайта на Министерството на образованието ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори за изпита. Резултатите пък ще бъдат готови до 13 юни.