Сеул. Само часове преди президентът на Южна Корея Мун Дже-ин да участва в телевизионно интервю за местна телевизия на 9 май, във връзка с втората годишнина от управлението му, Северна Корея изстреля две ракети с малък обсег на действие, пише изданието „Korea Herald“.
Изненадващият ход дойде по-малко от седмица, след като Пхенян изстреля множество снаряди в морето на 4 май.
По време на интервюто Мун Дже-ин предупреди Северна Корея, че подобни действия, могат единствено да повишат напрежението на Корейския полуостров. Южнокорейският президент, обаче изглеждаше предпазлив да определи тези действия на Пхенян, като „провокация“ и засегна съвсем малко възможността Северна Корея да наруши споразуменията със Сеул и резолюциите на ООН.
Либералният президент на Южна Корея, който фаворизира отношенията с Пхенян, получи похвали, след като спомогна за ядрения диалог между лидерите на Северна Корея и САЩ през последните две години.
Сега, след като разговорите между Вашингтон и Пхенян се сринаха, само потвърждавайки пропастта в позициите на срещата в Ханой през февруари, Мун Дже-ин е изправен пред обезсърчаващата задача да прекъсне безизходицата.
„Не е лесна задача, но администрацията на Мун Дже-ин трябва да бъде по-активна в разговорите за ядрената програма на Пхенян“, заяви неназован правителствен представител. По неговите думи, южнокорейските власти изпитват затруднения в това, да не раздразнят Северна Корея, докато опитват да убеждават САЩ да продължат диалога.



Превод и редакция: Светлин Божков