Първите мъже в държавата влязоха в задочен спор. Причина се оказаха консултациите при държавния глава за избор на нов главен прокурор. В дните преди изборите са възможни и провокации, допусна Борисов „Четвъртък или петък ще ни правят Костинброд – ще има някакъв вариант. Нали си спомняте лъжата? Пак същите кандидати са там. Когато отидоха и казаха, че в Костинброд се правят фалшиви бюлетини, че има автобуси с двойни дъна. Помните ли? Чудовищна история. 100% лъжа и измама… Ще гледат да ни ударят с някаква лъжа, да няма време да реагираме…”, коментира премиерът Бойко Борисов.

По време на мащабен предизборен форум на ГЕРБ, премиерът отново разкритикува консултациите, които държавният глава проведе с висши магистрати заради избора на нов главен прокурор.

 

„Къде в Конституцията пише, че разделените власти имат право да се месят в съдебната система и да ги привикват на килима един по един. Тази справедливост ли искаме? Това ли е целта на срещите – защото като отиде магистратът сам на тази среща в президентството, какво прави?”, посочи още Борисов.

„Това е една изкуствена драма, всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона”, заяви президентът Румен Радев.

 

Според държавния глава, целта на консултациите била да отговорят на обществените очаквания за мотивиран и прозрачен избор на нов главен прокурор. „Обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност”, посочи още Радев.

След като от ГЕРБ внесоха жалба в ЦИК със съмнения, че президентът участвал в предизборната кампания на БСП, днес отново видяха опити за атака от страна на опонентите си.

 

„След президентските избори през 2016 година сме изправени пред едно безпрецедентно политическо генно инженерство, имащо за цел да свали демократично и законно избраното правителство”, посочи министърът на финансите Владислав Горанов.