След политическия трус от вчерашния ден, предизвикан от скандално видео, Австрия се готви за парламентарни избори. Днес федералният президент Александър Ван дер Белен прие канцлера Себастиан Курц, за да бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки, които трябва да бъдат предприети в тази ситуация, съобщи БТА.

Най-вероятно е новите парламентарни избори да бъдат насрочени за септември. До този момент ще бъде назначен временен вицеканцлер.

Основен въпрос за всички партии е какво ще е влиянието на правителствената криза върху изборите за Европейски парламент след една седмица. На този въпрос никой от политическите наблюдатели не може да даде ясен отговор. Според социологически проучвания е възможно Австрийската народна партия, която е член на Европейската народна партия (ЕНП), да се надява на допълнителни гласове.

Манфред Вебер, водач на листата на ЕНП одобри решението на Курц за обявяване на преждевременни парламентарни избори.

Представители на Сдружението на десните популисти, в което членува и Австрийската партия на свободата (АПС), реагираха сдържано. Шефът на партия "Алтернатива за Германия" Йорг Мойтен подчерта, че продължава да стои зад АПС, а за дясната популистка Мари льо Пен това си е австрийска вътрешнополитическа работа.

Според наблюдателите на общественото мнение, направили изявления за австрийската агенция по печата АПА, решението на Себастиан Курц да обяви нови избори е правилно. Но въпреки че е успял да предотврати по-големи щети, открит остава въпросът за коалиционния партньор. Интервюираните експерти смятат за малко вероятно нов вариант на досегашната коалиция. АПС трябва да се настрои за изборни загуби, е мнението на социолозите.

Според Норберт Хофер водачът на АНП е бил принуден да обяви избори, за да предотврати по-големи щети във вътрешнополитически и в международен план.

Въпросът сега е дали АНП ще успее да си върне избирателите, които станаха избиратели на АПС. Защото положително АПС ще се мобилизира това да не се случи и е възможно положението да "стане брутално" и да няма нищо общо с "приказките за хармония" между двете довчерашни коалиционни партньорки.

Според политолога Волфганг Бахмайер "Курц нямаше алтернатива". С обявяване на нови избори той има шанс за по-добър резултат. Но политическата дейност ще е сложна, тъй като АПС засега изобщо не влиза в сметките.
Остават Австрийската социалдемократическа партия или коалиция със зелените и НЕОС.

За експертите забавянето на пресконференцията на Себастиан Курц във вчерашния наситен на политическо напрежение ден се е отразило неблагоприятно за канцлера, тъй като даде възможност на АПС за поява на слухове за нерешителност, за шах с постовете, което разби илюзията за хармонично управление.