Охрид. На 17 и 18 май в Охрид се проведе четвъртото заседание на Съвместната македонско-гръцка междудисциплинарна комисия по исторически, археологически и образователни въпроси, създадена в съответствие с Преспанския договор, пише македонският вестник Нова Македония“.
В изявление след заседанието се казва, че делегациите от македонската и гръцката страни в конструктивна и колегиална атмосфера са извършили подробна и всеобхватна ревизия на учебните програми, учебниците и учебните помагала по история, които се използват и в двете страни.
„Горепосоченият материал трябва да бъде освободен възможно най-скоро от всички иредентистки и ревизионистки препратки. Въз основа на споразумението от Преспа и в съответствие с целите и принципите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа беше приета методологията, описана в заключителните разпоредби за преразглеждане на учебните програми и учебниците. Двете делегации се договориха да насърчат включването на повече съдържание в областта на културата и изкуствата в образованието, за да се изгради положителен образ за другата страна“, се казва в изявлението.
В същото време по време на срещата бе постигнато съгласие относно сроковете за прилагане на констатациите на Съвместната междудисциплинарна комисия по исторически, археологически и образователни въпроси и предоставяне на съответните препоръки на Съвета за сътрудничество.

Превод и редакция: Юлиян Марков