Във връзка с публикация във вестник „Струма“, бр. №110 от 17.05.2019 г., със заглавие „Общинският съветник А. Тодоров: Прецедент в съдебна зала! Общината загърби интереса си и влезе в съюз с ищец, отхвърли експертиза, доказваща липса на нарушение по казуса „Зашеви”, държа да отбележа, че е нормално и логично при подаден сигнал, по който е извършена проверка и са констатирани фрапиращи нарушения при одобряване на инвестиционните проекти от бившия гл. архитект на община Благоевград В. Тинчев, засягащи по незаконосъобразен начин интересите на гражданите, да бъде призната основателността на жалбата.

Позицията на общината е продиктувана изцяло от факта, че именно заради този казус бившият главен архитект беше уволнен, и то дисциплинарно, поради констатирани множество нарушения по одобрените проекти по случая „Зашеви“.

Абсолютна лъжа е, че при първоначалното изслушване на вещото лице не са установени никакви нарушения – напротив, такива са налице, което е лесно проследимо в хода на съдебния процес. Не отговаря на истината и твърдението на Тодоров, че от двете страни по този казус е поискано вещото лице да е извън Благоевградски съдебен район. Същото твърдение на Тодоров, забележете, се опровергава от протокола от предходното съдебно заседание. Колкото до това дали „община Благоевград е загърбила интереса си“ – интересът на общината е актовете й да бъдат законосъобразни и да пазят интересите на гражданите, а не да се пазят личните и материални интереси на г-н Андон Тодоров.

АТАНАС КАМБИТОВ,

кмет на община Благоевград