Представители на различни етноси и общности се събраха снощи на площада на улица „Железарска“, за да дадат старт на третото издание на панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“.

Кметът Иван Тотев подчерта, че мястото на такъв проект е именно в Пловдив - Европейска столица на културата и град, който винаги е за пример как различните етноси, вероизповедания и общности могат да живеят заедно.

Неслучайно избрахме нашето мото за тази паметна за Пловдив година да е ЗАЕДНО. Прекрасно е да видим толкова различни събития през тази година.  Това събитие е сред тези, които най-много пресъздават духа и традициите на града ни. То е насочено към кулинарните умения и традиции на различните общности и обединява нашите култура и познания. Защото когато ние се познаваме, ние приемаме различните и живеем заедно в мир и разбирателство, заяви кметът Иван Тотев.

Той поздрави организаторите от Фондация „Заедно“ и подчерта, че всяка година все повече хора от цял свят избират да живеят в Пловдив. Това многообразие на Пловдив върви заедно с неговото развитие, допълни той.

Сред присъстващите на откриването бяха председателят на Общинския съвет Савина Петкова и заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков. Всички аплодираха изпълненията на студентите от етно формация „Жарава“ с ръководител Владимир Величков.

Първата вечер на панаира се проведе под мотото „Заедно на трапезата“. Участниците посрещнаха своите гости на откритите площи до Джумая джамия и разказаха за най-интересните си кулинарни традиции и обичаи.

Проектът „Етно кухня на колела“ ще продължи до 19-ти май 2019 година, той е част от Културния календар и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.