Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен бе гост днес на конференция на тема „Междукултурен диалог: 30 години след „Възродителния процес”. Форумът се проведе в Шумен, негови организатори са гражданско сдружение „ЕВЕТ – Европейска Визия за Етническа Толерантност” и фондация „Конрад Аденауер”. Събитието е трето в поредица от подобни дискусии, всяко се провежда в различно населено място, но се събират представители на цялата страна – уточни председателят на сдружението Ергин Емин.

Областният управител Гюнай Хюсмен приветства участниците в конференцията и им пожела с форуми като този да съдействат историческите факти от преди 30 години да не бъдат забравени, „да се предадат на следващите поколения, за да не се случва никога в историята на България такова срамно събитие”. „В европейското ни бъдеще не можем да очакваме такива времена, в които се смачва човешкото достойнство, но трябва да бъдем осторожни и да помним” – заяви г-н Хюсмен.

Конференцията продължава два дни, доклади ще изнесат: доц. д-р Алексей Кальонски” и доц. д-р Александър Николов от СУ”Св.Климент Охридски”, както и гл.ас.д-р Йелис Еролова от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей в БАН.

Гост на конференцията бе и заместник областният управител на Шумен Ширин Вели.