Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп включи китайския технологичен гигант Huawei в така наречения черен списък. Това означава, че на американските компании е забранено да работят съвместно с Huawei и не могат да използват неговата техника за изграждането на 5G мрежите и за развитието на най-новите мобилни технологии.

Оказа се, че борбата с Huawei ще бъде сложна, а може би и невъзможна. Причината е, че от тази компания до голяма степен зависи работата на интернет и мобилните мрежи както в САЩ, така и в другите държави. Според уеб изданието Аxios, Huawei притежава около 100 от всичките световни интернет кабели.

Към бреговете на САЩ по дъното на Атлантическия океан са прокарани около 380 специални кабела, които осигуряват високоскоростен обмен на огромни обеми данни. Тези кабели се използват от всички големи американски провайдъри и мобилни оператори, но принадлежат не на тях, а на китайските компании. Отказът от използването на специализираните кабели ще доведе до значително намаляване скоростта на интернет връзката и ще се наруши нейната стабилност. Могат да се появят дълги прекъсвания и дори пълно изчезване на интернет трафика.

Защо се е получило така? Преди около 10 години американските власти са сключили договори с китайските производители на телекомуникационно оборудване и те прокараха през Атлантическия океан тези около 380 кабела, произведени в Китай, Хонконг и Тайван. Договорите са валидни и днес, и според записаните в тях клаузи, те както преди принадлежат на производителите. Тяхното изкупуване е твърде скъпо, а тяхното национализиране е възможно да доведе до твърде голям скандал, който може да разклати американската икономика.

Китайските кабели са били много по-евтини от американските, а твърде силното желание за икономии днес поставя страната в зависимо положение. Днес Amazon, Facebook, Google и другите големи американски компании започнаха прокарват през океана собствени кабели, за да намалят зависимостта си от Китай. Но за да бъдат заменени всички китайски кабели с американски, ще са необходими години и трилиони долари.