Петото издание на единствения в България пясъчен полумаратон ще се състои на 26 май неделя край устието на река Камчия. Всички любители на бягането сред природата могат да участват в дисциплините 10 или 21 км, а за децата има безплатно бягане на разстояние 2 километра.

Тази година полумаратон Камчийски пясъци се пада в изборния ден. Но това не притеснява нито организатори, нито участници. Стартът е рано, а награждаването ще започне в 10:30. Така всеки ще има време да се прибере там, където живее и да гласува. Секциите са отворени до 20 ч.

“Ние в Зелена стъпка вярваме, че е важно всеки да е активен. Не само физически, но и граждански. И не е без значение какви хора ще изпратим в Европейския парламент. Нека не забравяме, че местност Камчийски пясъци засега остава дива и незастроена единствено благодарение на защитата, която й осигурява европейската мрежа Натура 2000, след като българските власти първо закриха едноименната защитена местност, след това прекатегоризираха дюните в земеделски земи и накрая ги харизаха на частни лица чрез прочутите заменки. Без тази европейска защита, полумаратон Камчийски пясъци вероятно би бил поредното градско състезание, а не уникално преживяване по един от най-дивите черноморски плажове”, посочват организаторите.

В събота, в деня преди състезанието ще се проведе традиционната акция по почистване плажа около устието на река Камчия. Организаторите осигуряват чували, ръкавици, вода за пиене и лодка за извозване на доброволците и боклука през реката. Често река Камчия пренася битови отпадъци, които след срещата си с вълните, остават на пясъка. Акцията е чудесен пример за пропуските в контрола над отпадъците и добра възможност в приятна компания да се свърши нещо полезно и да се разгледа дивия плаж южно от река Камчия. Събраните отпадъци ще бъдат извозени с подкрепата на община Аврен.

Чрез полумаратона целим да насочим общественото внимание към прекрасната природа в зоната, за да разберат повече хора какво богатство е това, преди да е станало прекалено късно и вместо дом на уникални растителни и животински видове лонгозът да се е превърнал в поредния бетонен комплекс по българското Черноморие, казват от Зелена стъпка.

Регистрацията за участие в състезанието е възможна единствено онлайн до 21 май на този адрес.

Всички записали се ще получат торбичка за пазаруване от 100% памук, с която да заменят найлоновите торбички за еднократна употреба, също така вкусни протеинови и енергийни десерти, за победителите и късметлиите в томболата ще има и награди от партньорите на събитието.

За информация:
Иван Радев, Зелена стъпка, 0889388619