Tesla започна безжичното разпространяване на ново обновяване на фърмуера на електромобилите Model S и X в целия свят. Компанията съобщи, че това е предпазна мярка, свързана с нашумелите инциденти на самозапалване на електромобили Model S в Китай.

Обновяването на фърмуера прави промени в настройките, свързани със зареждането на акумулаторния блок и управлението на температурата. Подобренията повишават защитата и удължават технологичното време на живот на акумулаторните батерии. Tesla не съобщава никакви подробности и няма как да се разбере какви точно промени прави обновяването. Това е съвсем логично, понеже програмното осигуряване на системата за управление на захранването на електромобилите на Tesla е една от най-строго охраняваните фирмени тайни на компанията.

Представителите на Tesla за пореден път подчертаха, че рискът от самозапалване на нейните електромобили е над десет пъти по-малък в сравнение с автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

 

През изминалия един месец имаше два случая на самозапалване на електромобилите Tesla Model S. И двата случая са на територията на Китай – единият в Шанхай, а другият – в Хонконг. И двата електрически автомобила са били паркирани в платен паркинг. Огънят е засегнал само няколко модула с акумулаторни батерии, като почти целият акумулаторен блок е останал здрав. И двата инцидента подробно се разследват от експертите на Tesla.