С една година е съкратен срокът за завършване на автомагистрала „Хемус”. Това стана ясно при първата копка на новия лот на аутобана. На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, както и зам.-регионалният министър Николай Ненков, информира NOVA.

Началото на строителството на новото трасе беше поставено между градовете Ловеч и Плевен и ще свърже останалите три участъка в посока София - до Ябланица. Общата им дължина е 56 километра, а прогнозите на властта са, че до края на следващата година участъците ще са готови.

Магистрала „Хемус” трябва да стигне до Варна през 2023 г. Министър- председателят обяви, че магистралата ще е с ТОЛ-система.

„Целта е да направим обекта необратим. Изключително важно е да се отпушат строителните работи”, заяви Борисов. Премиерът уточни, че досега отчуждителните процедури на земеделските земи са забавили проекта, но когато бъде изградена автомагистралата, БВП в този региона на страната ще се увеличи с 10%.

„Магистралата ще е различна и за Плевен, и за Ловеч, и на курсантите от Долна Митрополия съм обещал”, каза още Бойко Борисов. Той съобщи, че през август ще започне и строежа на два лота по пътя Велико Търново-Русе.

Министър-председателят посочи, че по „Хемус” ще има тол система, за да се поддържа и изплаща. „Едно е да поддържаш две ленти в зимно време, друго е шест”, каза Борисов. Той подчерта, че системата за плащане и използване на пътищата от тежкотоварните превозни средства е справедлива. „И вчера на срещата ми с превозвачите - няма някой, който да е против тол системата. Въпросът е да го направим така, че особено тежкият трафик - над 3,5 тона, който най-много износва пътните съоръжения, да си плаща”, добави премиерът Борисов.

В отговор на журналистическо запитване премиерът заяви, че проверки от ДАНС на политици се прави много отдавна. „Не одобрявам това, че някоя от властите се опитва да се бърка в независимата съдебна власт. Нали затова се борехме съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти - президентска, изпълнителна и законодателна си гледаме всеки своите задачи, но така са решили - така правят”, коментира Бойко Борисов и уточни, че не е работа на изпълнителната власт да следи избора на нов главен прокурор. „Това не е моя работа да го следя, не е работа на изпълнителната или която и да било друга власт. Има ВСС, има начин, по който да се избира. Президентската институция има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля“, каза още премиерът Борисов.