Не ни се случва много често за съжаление, но както научихте и вчера от новината този път бяхме едни от първите медии в света, докоснали се до новия Motorola One Vision.

Изключително интересният модел определено има нужда от обстойно ревю и най-вече тест на камерата, но решихме първоначално да споделим впечатленията си, които получихме след няколкодневно ползване на телефона.

Няма две мнения, че Motorola е изправена пред предизвикателството на върви нагоре в изключително сгъстения пазар на смартфони в средата на 2019-а. Това очевидно кара ръководните фактори там да създават иновации и модели, поне за сега нямащи преки конкуренти. Именно такъв е и последния Motorola One Vision.

Но ето какво видяхме след първите 76 часа използване на новия смартфон.

Какво има в пакета

В лилавата симпатична кутийка, в която идва смартфона има не малко неща. Освен документацията на разположение имаме USB-Type C кабел, преходник, слушалки, както и силиконов протектор.

Външен вид

Едно от най-приятните неща в новия модел, това несъмнено е дизайна. За първи път от марката виждаме модел с такова съотношение на екрана спрямо лицевия панел. На практика той е почни напълно покрит, рамките са много тънки, а камерата е под самия екран. Както можете да видите и от снимките – ночът вече е премахнат.

Специално внимание заслужават и материалите, от които е направен Motorola One Vision. Преобладава стъклото като материалът използван за рамката е пластмаса вместо алуминий, но това по никакъв начин не влияе на премиум излъчването на модела. Той е доста приятен за държане в ръка, стои стабилно в дланта, а добрата новина поне за мен беше и мястото на което е разположен сензорът за пръстови отпечатъци – отново отзад под логото, където логично попада пръста ви, всеки път когато вземете телефона в ръка.

Теглото му от 180 грама е малко над средното, но в никакъв случай не можем да кажем, че телефонът е тежък.  Още докато го разглеждаме обаче, няма как да не отличим големия 6,3-инчов екран, който освен всичко друго е в кино резолюцията 21:9 – идеален за гледане на клипове и дори филми.

На профилите на модела имаме съвсем стандартни неща като бутони за контрол на звука, слот за карти и разбира се power бутон. Добрата новина е, че на разположение имаме 3,5 мм жак, който се намира отгоре, а от долната страна пък можем да видим порта за зареждане, микрофона, както и говорителя на модела.

Екран

И така стигнахме до една от звездите в Motorola One Vision – дисплея. Той е с IPS LCD матрица. Резолюцията му е 2520х1080 пиксела. Известно време ще ви отнеме да свикнете с камерата, особено имайки се предвид, че тя е обградена от черен пръстен. Той е оставен, за да е по-здрав екрана до колкото разбрахме след въпроси към представители на компанията, но като нещо сравнително ново за мен – определено ми отне време за да свикна. А иначе – самият екран е чудесен.

Мotorola one vision е един от първите модели, който идва с кино пропорция от 21:9. Тя дава 31% повече визуално пространство от познатите до момента 16:9 устройства и поставя началото на една нова тенденция в дизайна на смартфони. Не е много известен факт, но всъщност високобюджетните филми и сериали се снимат в пропорция 21:9 и това е причината, когато гледате любимия си епизод, да имате черни ленти, които заемат част от дисплея. С motorola one vision това неприятно усещане е минало – сега получавате наситена, вълнуваща и професионална картина от край до край.

Успях да изгледам няколко епизода от любимия си сериал на него без по никакъв начин очите ми да се напрегнат. И въпреки че не цялото съдържание в мрежата е в подобно съотноешение, то непременно трябва да кажем, че и клипове с друга резолюция стоят доста добре на кинематографичния екран.   Яркостта е на отлично ниво и особено за модел в такъв клас – нещата са чудесни.

Под капака

Доста интересен ход на Motorоla e използването на процесор на Samsung, докато повечето конкуренти гледат към решения на Qualcomm. На лице имаме Exynos 7 модел – 9609 s 8 ядра – четири А73 на 2.2 GHz и четири A53 на 1,6 GHz. Това на практика е модифициран 9610, който имахме възможност да видим тази година и в A50 на Samsung.

Наред с това имаме Mali-G72 MP3, помагащ за графиката, 4 GB LPDDR4x RAM. Като цяло телефонът е доста бърз и може да задоволи дори най-взискателните потребители. Оптимизацията и това, че е от Android One си казва думата и бенчмарковете са много добри.

Камера

И така стигнехме до вторият основен акцент в модела. Това е може би най-добрата камера, използвана в Motorola до този момент. Имаме на разположение 48 мегапикселов сензор, комбиниран с 5 – мегапикселов, мерещ дълбочината, в основната камера, както и 25 мегапикселова селфи камера.

Сензорът е подобен на този, използван в редица други модели от този клас, но с една интересна подробност. Камерата на модела работи със статистиката Quad Pixel, с което една 48 мегапикселова снимка излиза 12 –мегапикселова, но с много по-високо качество.

Мotorola one vision дава усъвършенстваната технология Quad Pixel. Тя комбинира четири пиксела в един голям, 1.6µm  пиксел, а с 48 МР сензор се гарантира четири пъти по-висока чувствителност към светлина. Така ще се насладите на невероятно ясни 12 МР снимки с подобрена яркост и значително редуциран визуален шум.

С това камерата прави доста качествени снимки при по-ниска осветеност.  И тук е моментът да споменем и специалния нощен режим, на който предстои да посветим отделен материал, след като направим достатъчно тестове.

48 МР задна камера разполага и с оптична стабилизация на изображението (OIS) и новия режим Night Vision. Оптичната стабилизация компенсира разфокусирането на снимките и видеата, докато Night Vision ви позволява да правите ясни и ярки снимки дори през нощта.

Селфи камера

С 25 МР предна камера на motorola one vision можете да изберете размера на пиксела съобразно условията. Това гарантира ясни снимки с отлично качество всеки път. Когато осветеността е достатъчна, можете да снимате 25 МР селфита със съвършено ясни детайли. Когато е мрачно, 1.8µm Quad Pixel технологията ще компенсира недостигът на светлина и отново ще разполагате с отлични снимки.

Операционна система

Както предполага и името, апаратът е част от Android One семейството на Google, което ще ви позволи по-бързи и редовни ъпдейти. Чистата версия на операционната система работи прекрасно – бързо и гладко, предполагам така ще остане и завбъдеще. Има някои малки нововъведения в навигацията, но те са удобни и с тях бързо се свиква. Ще ви трябва ден-два за да свикнете, ако идвате от апарат на друг производител, но наистина можете да се насладите на управлението.

На разположение в телефона на Motorola отново са т. нар. Actions – любими на всички привърженици и хора, които използват модели на този производител. Тук нещата са стандартни и отново много леки за използване, въпреки че някои от действията липсват – може би заради използването на чист и бърз Android.

 

Батерия

Капацитетът и е 3500 мАч и на практика това ни позволява малко повече от ден работа. Предвид на това, че гледах не малко видео, може би с батерията бихте могли да изкарате и два дни, но аз бих зареждал всяка вечер.

В крайна сметка

Motorola One Vision е един от най-интересните модели, които виждаме представени тази година. Без да има претенции за скъп флагман, с цена от 600 лв, той се позиционира в средния клас. Интересният подход при екрана, както и този при камерата, използването на по-различен чипсет от този на конкурентите и доста приятен  дизайн – апаратът е изключително любопитно попадение. И нямаме търпение да изкараме още малко време с него, за да можем да споделим повече с вас и най-вече снимки, правени с камерата му.

А ето и пълните характеристики на модела:Операционна системаAndroid 9 PieЧипсетSamsung Exynos 9609 процесор с 2.2 GHz Octa-core CPU и Mali G72 MP3 GPUПамет (RAM)4GBСъхранение (ROM)128GB с microSD Card поддръжка (до 512GB)Размери160.1mm X 71.2mm X 8.7mmТегло180gЕкран6.3” FHD+ (1080*2520) 432 PPI, LTPS IPSБатерия3500mAhЗареждане15W TurboPower – 15 минути зареждане достатъчни за 7 часа работаЗащита от водаIP52Мрежи 4G4G LTE (Cat6), UMTS / HSPA+, GSM / EDGEДруги мрежи2G: GSM band 2/3/5/8, 3G: WCDMA band 1/2/5/8, 4G: LTE band 1/3/5/7/8/20/38/40/41Основна камера 48MP + OIS + 5MP, F1.7 , Quad Pixel, 1.6um, dual CCT LED, 12MP снимкаВидео заснеманеUHD@30fps, FHD@30fps, FHD@60fps, HD@30fpsСелфи камера25MP, F2.0, Quad Pixel, 0.9umSIM картиSingle/Dual Nano SIM, 3 в 2СвързаностUSB Type-CРадиоYesЗвукDolby Audio, един говорителBluetoothBluetooth 5.0 EDR + BLEWi-FiWi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, 2.4GHz + 5GHz, Wi-Fi hotspotГоворителиедин – два микрофонаNFCдаПозициониращи услугиGPS, AGPS, GLONASS, GalileoСензориСензор за пръстови отпечатъци, Сензор за близост, Акселеромер , Сензор за осветеността, Магнетомер, ЖироскопЦветовеBronze Gradient; Sapphire GradientВ кутиятаСлушалки, защитен калъф, TurboPower зарядно, USB кабел