Удължават срока за специализация на общопрактикуващите лекари с 4 години. Депутатите от Здравната комисия гласуваха предложените в Закона за лечебните заведения поправки и така спасиха от закриване стотици лекарски практики. Промяната се наложи заради опасността хиляди пациенти да останат без личен лекар в началото на юни.

През 2014 г. срокът за придобиване на специалност беше удължен с пет години, но се оказа, че много лекари не са се възползвали от гратисния период. Джипитата, които все още не специализират, ще имат срок от една година, за да се зачислят за специализация по обща медицина.

"Създаването на възможност за една година зачисление на тези, които не са се зачислили 
и като имаме предвид, че срокът за придобиване на тази специалност е 4 години, вярваме, че ще постигнем целта всички да са се обучили и да са придобили тази специалност", каза председателят на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова. 

"Даваме последен шанс да продължат практиката си", заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.  

"Това е едно козметично решаване на проблема и показва колко оголена е България откъм общопрактикуващи лекари", добави д-р Николай Брънзалов от Български лекарски съюз.