Служебно вече ще се случва отписването на кола с настъпила "тотална щета“. Облекчението за изстрадалите от висене по гишетата шофьори и собственици на помляни возила, е част от готвените промени в Административно-процесуалния кодекс и още 142 закона, които са публикувани за обществено обсъждане.

С промени в Кодекса за застраховането отпада разнасянето на бележки между застрахователи и институции. Те ще стигат до компетентните регистрационни органи на Министерството на вътрешните работи, след което служебно ще се прекратява регистрацията на превозното средство и незабавно ще уведомяват обратно застрахователя.

Срокът, за който издаденият акт за нарушение заменя контролния талон, ще бъде увеличен на шест месеца, като е приравнен с максималния срок, в който следва да се издаде наказателно постановление по закона, разяснява "Монитор".

Отпада нуждата от презаверка на акта на всеки месец, ако още не е издадено наказателно постановление. По отношение на данъка върху превозните средства за намаляване на административната тежест се предвижда прекратяването на регистрация на превозно средство да се установява служебно от служителите на общинската администрация, въз основа на данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от вътрешното министерство.

Отпада и задължението да се подава декларация пред данъчните при придобиване на автомобил по наследство. При бракуване на моторно превозно средство и снемането му от регистрация също няма да се подава декларация. До момента тези административни облекчения важаха единствено при закупуването на кола.