От 16 август започват тримесечни тестове на тол системата, в които ще се видят реалните резултати от преминаващите тежкотоварни автомобили и се очаква през ноември да започне реалното таксуване, обяви пред журналисти в МС министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова след края на срещата на превозвачите с премиера Бойко Борисов, предаде БТА. 

Тя допълни, че има възможност тестовият период да свърши по-рано. Докато траят тестовете, превозвачите ще продължат да ползват винетки. От 15 май започнаха симулационни тестове на тол системата.

Искането на бранша, с което се съобразихме и съгласихме, е от 16 август да направим тестове в реално време с монтирани бордови устройства на техни камиони без заплащане на съответна тол тарифа, каза министърът и допълни, че ще се наложат и нормативни промени, заради фиксираното изискване от 16 август да се събират тол такси, а не винетки. Целта е да се проследят реално изминатите километри, вътрешният тежкотоварен трафик, който подлежи на плащане на такси за изминато разстояние, транзитният трафик през страната, допълни министърът. Тя съобщи, че бизнесът е поискал окончателният размер на таксите да се вземе като решение след проследяване на реалния трафик както на коли от 3,5 до 12 тона, така и над 12 тона, на автобусните превози, за да има реална картина като изминато разстояние и като брой превозни средства, които преминават по пътищата на страната и тогава да стане определяне на окончателния вариант на тарифата. Министърът каза, че са подготвени няколко варианта, които подлежат на преговори с превозвачите.