Първият интерсексуален австриец, който получи официални документи, в които не е вписан като мъж или жена, а като трета опция, днес определи това като стъпка за признаване на онези, които не се идентифицират с нито един от двата пола, предаде Ройтерс.

"За първи път в живота си се чувствам забелязан от закона", казва Алекс Юрген, който е интерсексуален. С това понятие се дефинират хората, които са с атипични хромозоми или полови белези.

"Досега нямаше място за хората, които не са нито мъж, нито жена , допълва Юрген.

Юрген е водил тригодишна съдебна битка за признаване. Сега той има паспорт, в който вместо буквите М или Ж, съответно за мъж или жена, има поставен знак Х. Юрген има и сертификат за раждане, в който той не е определен нито като от мъжки, нито като от женски пол, а е записано "друго", предаде БТА.

През 2018 г. конституционният съд постанови, че австрийските закони позволяват включването на повече от две опции за пол в документите за самоличност.

Все повече щати в САЩ, както и страни като Германия, Пакистан и Непал, сега позволяват на хората да избират трета опция за пол в официалните документи.

След решението на съда в Австрия, регламент на вътрешното министерство постанови, че дете, чийто пол не може да бъде установен, трябва да има "отворена графа" за пола в сертификата за раждане, докато не се вземе решение от детето или от неговия законен представител за това какво да бъде вписано там.

Така интерсексуалните получават сертификат, в който пише "друго", ако те са издадени заедно с доклад от медицинска експертна комисия. Правозащитници искат това изискване да отпадне.

Интерсексуалните бебета често пъти са подлагани на операция, за да могат техните органи да започнат да наподобяват или да придобият функции на мъжки или женски. Това често пъти това води до психологически травми, които могат да се появят на по-късен етап в живота, предупреждават експерти. Подобни операции без съгласието на децата са забранени в Малта и Португалия.