София. Министър-председателят Бойко Борисов свиква среща утре от 9.00 ч. заради въвеждането на тол системата. За разговор при премиера апелираха превозвачи заради липсата на диалог между бранша и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Очаква се по време на срещата да стане ясно дали ще бъде отложено стартирането на тол системата, както и да бъдат уточнени обхватът на пътищата и размерът на таксите.
Исканията на превозвачите на пътници, товари и горива, както и спедиторските фирми са за по-ниски такси и поне 6 месеца тестов период на системата с цел доказване на ефективността ѝ. От бранша прогнозират поскъпване на стоки и храни, ако се запазят предложените от регионалното министерство ставки за тол таксите. Те искат и тол таксата да се заплаща само за преминаване по първокалсните пътища и по автомагистралите.
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков изрази убеденост, че по време на срещата ще бъде постигнато съгласие по ключовите въпроси, тъй като министерството и браншът са сближили позиции. Той посочи, че основното очакване на МРРБ е да се създадат необходимите условия за работа на транспорния бранш, но и да не се лишава пътният сектор от необходимо финансиране. Нанков уточни, че от обхвата на тол системата ще отпаднат третокласните пътища, каквото е едно от исканията на бранша. Освен това се очаква да бъде удовлетворено и настояването системата да започне реално да функционира след изтичането на 6-месечния период. А относно тарифите на тол таксите зам.-регионалният министър уточни, че ще бъде направен компромис, който ще е някъде по средата на исканията на двете страни. От думите на Нанков стана ясно, че може да бъдат направени и други отстъпки.
Междувременно, в общественото пространство се появи и информация, че офшорна кипърска компания ще бъде вторият национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси. Зам.-министър Николай Нанков и председателят на УС на АПИ Георги Терзиев обаче определиха това твърдение като фалшива новина. Те уточниха, че вторият кандидат за доставчик на услуги е с изцяло българско участие, а съвсем скоро се очаква да се появи и трети. В момента единственият национален доставчик е "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД. "Не за първи път АПИ е обект на фалшиви новини. Но няма да позволя върху Агенцията да се хвърлят обвинения и неистини да се споделят в общественото пространство. Тол системата се управлява само от АПИ, а не от корпоративни структури", заяви Терзиев. От своя страна, Нанков обясни, че пари от тол системата през България чрез офшорни фирми няма да изтичат.
Цветилена СИМЕОНОВА