София. „Повече от 15 години ЕС се управлява от ЕНП. Резултат от тази политика е Европа на няколко скорости. Тази политика на социални неравенства доведе до разделението и до миграцията. Управляващите превърнаха българите в мигранти“. Това заяви кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Димитър Данчев в дебат по БТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Целта ни е да се преборим с тези неравенства и да се насочим към онези политики, които ще направят Европа по-социална. Нашата битка е на тези избори да променим България и Европа, така че да бъдат по-социални, по-справедливи и по-солидарни“, допълни той. По неговите думи тези избори са тест и за политическите нагласи и вероятно след тях политическата обстановка у нас ще изглежда по-различно. „Най-важното е да се гласува, защото това е възможността хората да покажат желанието си за промяна. Промяната, която искаме в Европа е да се установи единен стандарт на живот“, каза още той.
Според Данчев има политики, по които Европа трябва да бъде по-солидарна – миграцията, сигурността, отбраната. „От БСП ще защитаваме националните интереси и ще следваме националните политики“, категоричен е той. По неговите думи гигантските неравенства в Европа са резултат от политиката, която води ЕНП и присъдружните й партии в ЕП - същата коалиция, която ни управлява и тук. „Когато върховенството на закона е правило, а не изключение, както по време на управлението на ГЕРБ, тогава ще ни приемат в Шенген“, коментира кандидатът за евродепутат.
„Нулевият миграционен натиск, с който парадират ГЕРБ, е въпреки усилията на управляващите. Той се получава благодарение на споразумението, което сключи ЕС с Турция", каза още Данчев. Според него, за да се справим с миграцията, трябва да се работи за преодоляването на причините за засилената миграция към ЕС, които са извън него. „Трябва да се установи стабилност в онези региони, които генерират миграция. Върху това ще се фокусираме в ЕС. ЕК, под ръководството на ЕНП, не можа да изработи единна миграционна политика“, заяви Димитър Данчев.