В Търговско-промишлена палата-Стара Загора се проведе бизнес среща на тема “Аржентина–България за насърчаване на селскостопански технологии и търговско сътрудничество.
 
Представиха новите проекти и дейности на Търговско-промишлена палата-Стара Загора

В срещата участва извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина г-н Алберто А. М. Труеба, заедно с представители на посолството и аржентински компании, производители на селскостопанска техника, както и български дистрибутори на тази техника, изложители на БАТА Агро 2019.

Председателят на Палатата Олег Стоилов и зам.-председателят Красимира Соколова посрещнаха гостите, подариха им Икономически годишник на регион Стара Загора, получиха материали за Аржентина и на дружески разговор уговориха бъдещото партньорство в интерес на старозагорския бизнес.
Община Стара Загора
Пред пълна зала с представители на агробизнеса от региона, г-н Труеба и г-н Стоичков от търговския отдел на посолството представиха аржентинската икономика и нейния агросектор, в който водещо място заема производството на селскостопанска техника.

Откриха нова високотехнологична производствена линия в Стара Загора

„България и Аржентина са селскостопански държави и този сектор заема важна част от икономиките на двете държави. За нас е много важно да продължим и да развием нашето взаимно сътрудничество. Благодаря на Търговско-промишлена палата-Стара Загора за активната ѝ роля”, каза посланикът на Аржентина.
Община Стара Загора
България се позиционира на 4-то място по стокообмен с Аржентина сред страните от Централна и Източна Европа, а в рамките на останалите държави членки на Европейския съюз, България е на 13-то място. Експортът за Аржентина възлиза на 39,6 милиона щ. долара, а вносът на аржентински стоки в България - на 116,6 милиона щ. долара.
 
Игнасио Танзи, изпълнителен директор на аржентинската фирма Тanzi S.A, която участва в БАТА Агро, даде технически подробности и разказа за конкурентните предимства за аржентинската агротехника, като акцентира върху новата и авангардна технология за отглеждане на зърнени култури, в която Аржентина е световен лидер.

Технологията е базирана върху принципа на директното засяване, без дълбока оран, и броят на видовете машини за цялостното отглеждане на културите е само три, в сравнение с многобройните машини, използвани по конвенционалната технология.

Този принцип е много по-евтин, по-екологосъобразен и щадящ земята. Той се прилага при 95% от отглежданите зърнени култури в Аржентина, а в България е едва под един процент. Поради неговата голяма икономическа ефективност, според г-н Игнасио Танзи и според присъстващите български дистрибутори на селскостопанска техника, той бързо ще се разпространи у нас.
Община Стара Загора
Последва ползотворна дискусия и двустранни разговори, които продължиха в неформална обстановка на чаша аржентинско вино. Гостите и българските участници изразиха своята удовлетвореност от срещата, а господин Труеба получи за спомен знака на Фестивала на виното и културното наследство Августиада.