За няколко години Huawei направи значителен скок в качеството и характеристиките на смартфоните, предлагани от компанията. Тръгвайки от позицията на играч, залагащ основно на бюджетните решения, днес компаниятa се утвърди като един от основните фаворити при флагманските модели, като през последната година успя да изпревари дори Apple и все по-често прави заявки за първото място по продадени устройства.

Причините за това не са една и две и сме ги анализирали неведнъж, но през 2019-а Huawei на практика се оформи в очите на анализатори и потребители като една от най-смелите компании на пазара. Такава, която предлага нови неща в устройствата си, постоянно изненадва потребителите с нови решения и най-важното – залага на отличните камери, все още нямащи равен при правените от тях снимки.

И докато за не малка част от потребителите цената на флагманите е оправдана, то за много именно тя е единствената пречка да преминат към закупуването на нов смартфон.

През последната седмица обаче наблюдаваме интересна тенденция. Huawei масово намали цените, очевидно на последните непродадени бройки от миналогодишните си флагмани.

Което пък ги прави отлична сделка, ако нямате достатъчно пари за актуалния P30 Pro да речем, но пък искате да разполагате със сериозна хардуерна мощ, осигурявана от Kirin 970 и 980 и две от най-добрите камерни системи на пазара.

Ето какво открихме:

В момента бизнес флагманът на компанията, представен само преди няколко месеца, за който можем смело да кажем, че е напълно актуален и в момента – Mate 20 Pro, може да се намери на пазара за 1599 лв. Първоначалната цена от 1949 не е паднала чувствително, но 350 лв по-малко за такъв „звяр“ си е направо страхотно.

В смартфона Huawei Mate 20 Pro се използва висококачествения оптичен модул Leica Vario-Summilux-H F1.8-2.4 16-80 mm ASPH, съставен от три камери:

  • 40 МР основна камера с еквивалентно фокусно разстояние 28 милиметра и светлосила F/1,8
  • 8 МР камера с 80 мм зум обектив, осигуряваща трикратно оптично и петкратно хибридно увеличение. Апертурата е F/2,4.
  • 20 МР камера с 16 мм обектив и апертура F/2,2. Тази камера е сравнително нова и осигурява свръхширокоъгълни снимки. По всичко личи, че тя е заменила монохромния сензор в предишните модели

Сред акцентите в хардуера можем да споменем още

  • Най-новия Kirin 980 процесор, произвеждан чрез 7 нанометров технологичен процес
  • 6 GB оперативна памет
  • 128 GB флаш диск
  • Безжично зареждане на телефона и възможност той да зарежда безжично
  • Скенер за пръстови отпечатъци под екрана
  • Поддръжка на две nanoSIM карти, както и новата nanoSD
  • LTE Cat.21 (до 1.4 Gb/s)
  • Акумулаторна батерия с капацитет 4200 mAh
  • Защита от влага и прах от клас IP68

Един от най-добрите камерафони на пазара – Huawei P20 Pro, който година и два месеца след представянето си продължава да заема едно от челните места във фото класацията DxOMark, вече може да се намери за 1099 лв, докато в началото беше 1649 лв.

Както и виждате тук разликата в цената, най-вече заради времето, което е минало от първоначалното представяне, е още по-голяма. В хардуерно отношение обаче потребителят получава не само качествената изработка на топ флагман, но и характеристики, за които напълно можем да кажем, че са актуални и днес.

Акцентът при Huawei P20 Pro действително пада върху мобилната фотография. 40-мегапикселовата камера на модела осигурява изключителна острота на изображението, фокус, контраст, както и точност на цвета. 24-мегапикселовата предна камера на устройството пък поддържа функцията 3D portrain lighting, което гарантира добри селфита. Благодарение на изкуствен интелект, камерата прави 3D моделиране на лицето, значително подобрявайки селфи снимките.

6.1-инчов OLED дисплей, почти невидим сензор за пръстови отпечатъци, Както и SuperCharge технология за зареждане допълват конфигурацията.

P20 Pro е задвижван от осемядрен процесор Kirin 970 (четири 2.36 GHz ядра + четири 1.8 GHz ядра) и от допълнителен i7 копроцесор. Флагманът разполага с мощна 4000 mAh батерия, която разполага с функция за бързо зареждане.

Ако сте решили да си купувате флагман, но тези цени все още са непосилни за вас, то прегледа на пазара показа, че отличният P20 пък в момента се предлага за 799, което също е много добра оферта на база не само на първоначалната му цена, нашите отзиви, но най-вече и на характеристиките, с които той разполага.

Като цяло спадът в цената на по-стари флагмани не е нещо ново. За първи път обаче виждаме толкова категоричното й редуциране. При това за модели,  разполагащи с напълно адекватни хардуерни характеристики, дизайн и качество, които съвсем спокойно някои други компании представят днес като най-актуалните си решения.

Изкушихме се да споделим тези сделки с вас, но за съжаление нямаме информация колко всъщност са наличните бройки и дали няма да свършат съвсем скоро. Така че офертата със сигурност е за лимитиран период. Магазините, които погледнахме, за да сравним цените на моделите са. Techmart, Zora, Technomarket, Technolopis. Както и оператрите, в които има наистина изгодни оферти и планове.