Това е актуално не само за Windows 7, поддръжката на която все още продължава, но и за Windows XP. Разработчиците на софтуерния гигант за отстранили критична уязвимост, даваща възможност за отдалечено изпълнение на вредоносен код в услугата за отдалечен работен плот (Remote Desktop) в ОС Windows XP, Windows 7, Windows Server 2003, 2008 R2 и 2008.

Да си припомним, че поддръжката на Windows XP и Server 2003 приключи още през месец април 2014 година и излизането на пачове за тези операционни системи е изключително сериозен индикатор, колко сериозна е тази уязвимост.

Тази дупка в безопасността дава възможност на хакерите отдалечено да разпространяват вредоносен софтуер от едно компютърно устройство към друго, без каквато и да било намеса от страна на потребителя. Тоест, мащабът може да е от нивото на WannaCry от 2017 година.

Microsoft твърди, че засега не са открити случаи на използване на тази уязвимост за провеждане на вирусни и криптоатаки. Но експертите по информационна сигурност са силно обезпокоени, понеже е възможно да се извърши реверсивно инженерство, с което пачовете да се декомпилират, да се прегледа кода и да се създаде вредоносен софтуер за атакуване на компютрите, които не са инсталирали това обновяване.

Интересно е, че в ОС Windows 8 и Windows 10 тази уязвимост я няма. Windows 7 все още е изключително популярна сред потребителите и последствията от използването на тази уязвимост ще бъдат крайно неприятни за тази ОС.

Въпреки че Microsoft представи пачове за Windows XP и Windows 7, компанията напомня, че най-добрият начин за защита от тази уязвимост е преходът към Windows 10.