Комисията по борба с конфликтите на интереси на словашкия парламент наложи глоба в размер на три месечни заплати на президента Андрей Киска, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Глобата е наложена на Киска заради това, че е укрил информацията, че предизборната му кампания през 2014 г. е била финансирана със средства на принадлежаща на Киска компания.

Киска, чийто президентски мандат изтича след месец, ще трябва да плати на бюджета 39 000 евро. Месечната заплата на словашкия президент е 13 000 евро, отбелязва ТАСС.

Президентът оспори решението на парламентарната комисия и го определи като политически мотивирано. Намерението на Киска е да внесе случая за разглеждане от словашкия конституционен съд, като Киска разполага с подкрепата на парламентарната опозиция.

Андрей Киска дойде в политиката от света на едрия бизнес. Той встъпи в длъжност като президент на 15 юни 2014 г. Той веднага се отказа от президентската си заплата, като парите от нея даряваше на бедни словашки семейства. След месец в длъжността на президент ще встъпи адвокатката Зузана Чапутова, която през март победи на президентските избори в Словакия.