За осми път България ще се включи в международното събитие Нощ на литературата. На 15 май от 18 до 22 часа европейска преводна литература ще се чете в единадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Главни организатори на събитието са посолства и културни институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори.

За шеста поредна година читалище „Алеко Константинов“, Пловдив ще бъде част от четящите от цял свят.Авторите Стефка Тотева и Иван Андреев от Литературен кръг „Метафора“ при читалище "Алеко Константинов-1954 г." ще четат откъси от: романа„Второ лято“ на италианската авторка  Кристина Касар-Скалия, изд. Изток-Запад и  „Литературен обяд и други разкази“ на Ейлиш ни Гуивна - Ирландия, изд. ICU  . „Второ лято“ е историята на една необикновена любов на романтичния остров Капри. Кристина Касар Скалия е родена през 1977 г. в Ното, Сицилия. Хирург и специалист по офталмология, в момента тя живее и работи в Катания. Първият ѝ роман - "Второ лято" е награден с международна награда и е преведен във Франция."Литературен обяд и други разкази" е сборник от дванайсет разказа, специално подбрани от авторката Ейлиш ни Гуивна и нейния преводач Димитър Камбуров за българския читател. Те са представителни за Ни Гуивна, писани са през последните три десетилетия и обхващат голяма част от важните за авторката теми и интерпретации

Ейлиш ни Гуивна е една от най-значимите и уважавани съвременни европейски писателки. Носителка е на Irish PEN Award (2015) за изключителен принос към ирландската литература и е финалистка за Orange Prize for Fiction (2000). Книгите ѝ са преведени на немски, чешки, италиански, японски и шотландски келтски, а отделни нейни разкази са достъпни на много езици, между които френски, испански, словенски и руски.

Любопитен факт за семейството ѝ е, че синът ѝ е женен за българка. Тази връзка я подтиква да се запише на курс по български за чужденци, воден от преводача Димитър Камбуров. Ейлиш често посещава България за празниците и споделя, че тук много ѝ харесва. Книгите на Ейлиш ни Гуивна са преведени на немски, чешки, италиански, японски и шотландски келтски, а отделни нейни разкази са достъпни на много езици, между които френски, испански, словенски и руски.