Родители на деца в ОУ "Душо Хаджидеков" в Пловдив се събраха, за да потърсят ефективно решение за сигурността на техните деца. Срещата с директора на школото бе спонтанно инициирана, след като деца от училището бяха подгонени от дилър на наркотици, пише trafficnews.bg.

Според майките и бащите вина в случая носят както охраната на самото училище, която според тях е реагирала неадекватно, така и от полицията.

"В училищата, където учат деца с повече възможности, масово се продават наркотици", разказа една от майкте на срещата. 

"Струва ми се, че в конкретния случай полицията е отговорна за случилото се.", заяви друг родител.

"Искам да се обърна към директора на полицията: Г-н Илков, опазихте папата, опазете и децата ни. Искам да кажа и на г-н кмета, който живее на 100 метра. След като това се случва на 100 метра от дома Ви и на 500 метра от Четвърто районно управление,  представям си какво се случва в други училища!", заяви друг възмутен родител. 

"Ако е необходимо, ще бъде наета друга охранителна фирма. Моите намерения като директор са да подбера охранителна фирма, която да гарантира, че децата и родителите ще са спокойни и няма да има външни лица в училището", съобщи при срещата с родителите Грозданка Николова - директор на ОУ "Душо Хаджидеков". 

 
 
 
Николова беше категорична, че не е виждала конкретните младежи, нито други, които да употребяват алкохол или наркотици на територията на училището.
 
Не на това мнение обаче са родителите, които споделиха пред TrafficNews.bg, че децата им разпознават Виктор, който е сочен за главно действащо лице в сцената, разиграла се в петък.
 
Докато ръководството на училището счита, че проблемите са съсредоточени във времето след учебните занятия, то родител обясни, че случилото се не е единичен случай. Само преди 2 седмици ученичка е открила в двора пакет с трева, разделен на дози. Тогава случаят не бил отнесен до полицията, а дрогата била изхвърлена в кош.
 
Фирмата, която се ангажира с охраната, трябва да има ресурс да охранява децата ни и да се грижи за сигурността ни, обясни един от родителите.
 
 
Не е допустимо един охранител да не може да разпознае трева и друг вид наркотици.
 
Не е ясно каква сума се разходва в момента за охрана. Информацията бе поискана от родители, но директорът не успя да отговори. 25 лева е таксата за охраната на всяко дете. Парите се дават в началото на годината.
 
"Моето решение е лично аз да наемам охранатай за да направя такъв подбор, за да се чувствам спокойна. Ще я плащам от училищния бюджет. Ако искате вие можете да помагате с целево дарение. Това е едното ми предложение. Не искайте от мен да санкционирам учителя по физическо", каза г-жа Николова. 
 
"19 години съм тук, гледаме децата като свои. За петък - две момиченца ми сигнализираха, че две момчета оставят и продават наркотици. Не можех да оставя целия клас, защото всичко може да стане. Изпратих децата при бодигарда. После говорих с бодигарда, той каза, че отишъл при децата и говорил с тях. Нямало проблем, те били извън оградата. Намерих децата, които бяха снимали въпросната дрога. Да си призная грях си е, но аз не знам как изглежда. Казах на децата, ако това е дрога, в понеделник ще отидем при директорката. Вярно е, че не бива да се чака толкова, но..." оправда се учителят по физическо Илия Стоянов. 
 
 
Родителите обаче посрещнаха остро думите му и бяха категорични, че преподавателят не е постъпил адекватно. На срещата присъства и представител на Регионалния инспекторат, който обеща, че ще се въведе обучение за учителите за подобни ситуации.
 
Охранителят Христо не потвърди думите на учителя Стоянов. 
 
"Този двор е труден за охрана, отвсякъде е отворено. Камерите не могат да покажат всичко, гледам ги. Аз стоя само на входа, не мога да изляза или да обикалям, защото ще оставя сградата без охрана", твърди гардът.
 
На практика в училището няма процедура или инструктаж как се действа в такива ситуации. След инцидента директорът обеща да бъде изработен и разписан план как да се постъпва в съмнителни и рискови ситуации.
 
 
"Разговарях с две момчетата, които бяха в района , но извън охраняемата зона. Оказа се, че са бивши наши ученици. Единият беше с черни очила. Казах му, че има оплакване от учителя, да не влизат и да не съм ги видял в двора. Те тръгнаха към блоковете веднага. След последния час учителят пак ме извика. И тогава като отидох на двора да видя каква е работата, децата носеха тези две пакетчета. Не знаех какво е, ама как ще ги изхвърля. Учителят ми каза: Приберете пакетчетата, децата са ги взели. Учениците  не ми казаха какво има вътре и аз не знам", обясни охранителят. 
 
Учителят по физическо Илия Стоянов обаче заяви категорично, че това не е вярно. 
 
 
Фирмата, която в момента охранява ОУ "Душо Хаджидеков", е наета от родителското настоятелство. Сегашното предложение кара еднолично директорката от бюджета да наема изпълнител, така че да се носи отговорност.
 
Това е единствено предложение засега, както и инструктажите на персонала и колектива. Оказва се, че няма яснота как да се постъпва в съмнителни и рискови ситуации.
 
Според Иван Петлешков, който е подал сигнала в полицията и е родител на едно от децата предали дрогата, охраната на училищата би трябвало да бъде поета от Общинска охрана.