Volkswagen е започнал да приема поръчки в Европа за първия си сериен електромобил, наречен ID.3, пише Bloomberg. Германският концерн е възприел маркетинговата тактика на компанията Tesla и е започнал да приема авансово плащане от 1000 евро още преди да започне производството. Планирано е новата електрическа кола да струва най-малко 30 хиляди евро.

 

Световната премиера на ID.3 ще се състои през септември, производството е планирано да стартира в края на тази година, а първите доставки ще започнат в средата на 2020 година.

 

Директорът на отдел продажби на Volkswagen, Юрген Щакман, казва, че "това е машина, който ще надмине бъдещето и всички наши конкуренти". Компанията планира да продаде повече от един милион електромобила до 2025 година.

 

Предварителните поръчки са открити за потребители в 29 европейски страни. Като основни пазари Volkswagen назовават Германия, Норвегия и Холандия.

Отбелязва се, че едновременно с новината за началото на продажбите на ID.3 Tesla са изпратили имейл до потенциални германски клиенти, отбелязвайки, че техните модели S и Model X имат най-добър асортимент от електромобили в серийно производство.