Големият „технически“ проблем на БСП, който може да им коства победата на евровота

Много от избирателите може да се объркат фатално и да изберат "Коалиция за България" вместо "БСП за България"


Коварният трик на Георги Първанов и Румен Петков с името "Коалиция за България" и жребият за номерата в бюлетината имат потенциал да нанесат големи щети

Доколко фатален за БСП може да се окаже трикът на Георги Първанов и Румен Петков да използват името „Коалиция за България“ на евровота?

Последните социологически проучвания вече дават леко преимущество на формацията на Корнелия Нинова пред ГЕРБ. То обаче е в рамките на статистическата грешка и така наглед малки фактори може да имат решаващо значение за крайния резултат. А, както знаем, залогът е голям. Това може да са първите парламентарни избори, които ГЕРБ да загуби, и то да се окаже началото на големи промени в българската политика.

Името „Коалиция за България“ бе използвано от БСП близо 15 години – от 2001 до 2014 г. включително, и се превърна в емблема. Соцпартията се отказа от него, след като Корнелия Нинова спечели лидерския пост и реши да спре сътрудничеството с много от малките коалиционни партньори.

Новото соцобединение пък получи и ново име - „БСП за България“.

Дали това може да се окаже фатално?

Неслучайно БСП обжалва докрай - на две инстанции, решението на АБВ - партията на Първанов, да използва старото име „Коалиция за България“.

И Централната избирателна комисия и Върховният административен съд обаче отхвърлиха претенциите на „червените“.

Жребият за номерата на участниците в интегралната бюлетина нанесе нов удар на БСП.

„Коалиция за България“ получи номер 10, а „БСП за България“ - 18. Това дава предимство на първите, тъй като по-неориентираните избиратели е логично да започнат да търсят своята политическа формация в бюлетината, четейки отгоре надолу. Със сигурност ще има объркали се, които, попадайки на изписаното до номер 10, ще го маркират, мислейки, че става въпрос за БСП.

Проблем може да е и това, че ще има сравнително голямо разстояние между имената на двете леви коалиции в бюлетината – т.е. за избирателя ще е по-трудно да забележи двете алтернативи.

Известно е, че соцпартията разчита до голяма степен на по-възрастния електорат, който е по-податлив на грешки.

Ако пък в бюлетината бъде изписано „Коалиция БСП за България“, а не само „БСП за България“, приликата с „Коалиция за България“ ще е направо убийствена.

С две думи щетата може да много голяма и да промени съществено резултата от изборите.

На БСП ще се наложи да прави две кампании – едната ще е свързана със стандартната политическа агитация, а другата ще е за налагането на номер 18 в подсъзнанието на своите привърженици, за да минимизира щетите.

Експертите не се наемат да гадаят до каква степен може да е фатална ситуацията за партията на Корнелия Нинова.

Според проф. Михаил Константинов това са хипотези, а ЦИК си е свършила работата, като е провела коректен жребий за номерата на участниците в изборите.

Пред „Флагман“ той уточни, че от няколко дни не прави политически коментари, тъй като фирмата, в която той участва - „Информационно обслужване“, е спечелила конкурса на ЦИК по преброяването и компютърната обработка на резултатите от евровота.

Доколкото въпросът с „Коалиция за България“ обаче „не е точно политически“, проф. Константинов каза: „Дори и да видим резултатите след изборите – кой колко гласа е взел, как може да кажете кой глас за кого е подаден? Дори и феноменът 15/15, който е толкова известен, самият участник (Момчил Неков – б.а.) каза „мен ме избраха хората, защото ме харесват“. Какво да му кажеме на човека? Плюс това въпросният кандидат беше много успешен евродепутат. Така че тези неща са, как да ви кажа, извън зоната на обективния анализ.

Аз анализ обективен не мога да извърша. Това не е математическа задача. Това е хипотеза „какво би станало, ако...“.“

Все пак след изборите ще може да се предположи доколко голяма е била щетата. В момента вървят различни социологически проучвания, които сочат резултат за АБВ между 0,8 и 1,5%. Ако това се запази до края на кампанията, а след изборите „Коалиция за България“ има 4 или 6% примерно, ще може да се каже с голяма вероятност, че трикът на Първанов и Румен Петков с името е имал ефект.

Политологът Румяна Коларова коментира пред БНТ, че в момента между „БСП за България“ и ГЕРБ има пълен паритет и няма как да се прогнозира кой ще победи.

Има две неща, които ние по никакъв начин не можем да предвидим. Едното е ефектът на „Коалиция за България“. Ако АБВ се регистрира като „Коалиция за България“ и продължи да върви с това име в листата, просто никой не може да каже в момента каква ще бъде щетата за БСП“, обясни Коларова.

Другото непредвидимо нещо било свързано със съдружието между ГЕРБ и СДС и с това доколко избирателите на малките партии, гравитиращи около ГЕРБ, ще бъдат мотивирани да гласуват за тях.


В категории: Евроизбори'2019