На 7 май от 17 часа пред сградата на Съдебната палата в Благоевград е насрочен митинг в защита на несправедливо осъдените 5-ма полицаи по проточилия се 14 години случай „Чората“, съобщава „Монитор“.
 
Митингът е спонтанно организиран в социалната мрежа и ще се поиска възобновяване на делото, поради куп процесуални нарушения. Предвижда се от организаторите мирно шествие до Областната дирекция на полицията, към което вероятно ще се присъединят и колеги на петимата осъдени.
 
„Ще застанем зад тях и ще върнем бащите, съпрузите, приятелите и колегите при семействата им – където им е мястото! Не можем да позволим такава несправедливост! Българските полицаи не са убийци! Те са тръгвали на акции с ясното съзнание, че може и да не се върнат никога, и защо? За да спим аз, Вие, нашите, вашите деца, роднини, приятели спокойно! Защото това значи да си полицай – да рискуваш живота си в името на нашата сигурност! Сега е времето, в което ние трябва да действаме и справедливостта да възтържествува! Полицаите не са убийци!” е призивът в социалната мрежа, придружаващ поканата за включване в протеста.
 
Мирослав Писов, Иво Иванов, Боби Механджийски Янко Граховски и Георги Калинков вече са в Бобовдолския затвор със 7-годишна присъда, дадена им от 3 съдийки от ВКС за това, че преди 14 г., при акция по задържанет са причинили смъртта на криминално проявения Ангел Димитров-Чората, макар че нямало данни полицаите „да са садисти”.