Гърци и румънци са първите туристи по българското Черноморие, дошли у нас за празниците. По-малко българи в сравнение с миналата година избират да посрещнат Великден на море, отчитат туроператори.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма около 62 000 румънци се очаква да посрещат празниците у нас. По традиция повечето избират морските курорти на север.

12 000 българи ще пътуват до морето за празниците. Предпочитани са балнео и спа хотелите. Отворените бази по цялото Черноморие са едва около 30. Това е и една от причините за по-малкото туристи, както и хладното време край морето.    

На централния плаж в „Слънчев бряг” дигите са премахнати, а работници на ръка почистват пясъчната ивица.

По крайбрежната алея трескаво отварят павилиони. Строи се и нова дискотека.

„Влюбени сме в българското море. Отиваме за няколко дни до Истанбул, връщаме се в „Слънчев бряг” на Великден и ще останем тук една седмица”, разясни Кристина Папа – турист от Румъния. 

Александър Александров, генерален мениджър на хотел, заяви, че са от първите, които отварят за Великден. „Хотелът ни не е пълен след майските празници, но продължаваме да работим с оглед на това да си запазим персонала”, отбеляза той.

„Хотелите не могат да си уплътнят заетостта, затова голяма част от тях не смея да отворят”, коментира Христина Славова от Регионалнатa туристическа камара в Бургас.

Според туроператори прогнозите за дъжд по празниците са разколебали българите да изберат морето за почивка.

Сред строителството на няколко нови хотела и търговски център в „Св. Св. Константин и Елена” работниците все още са повече от туристите. „Прашно и мръсно е, но слънцето грее, можеш да видиш морето, плажът е хубав и когато строителството приключи, ще е страхотно за почивка”, смята Лора Весолек – турист от Германия.

Първите шезлонги и чадъри чакат първите плажуващи. Хотелиерите казват, че местата за празниците отдавна са изчерпани.

В Албена и Балчик очакват ръст на румънските туристи, част от които ще слеят Великден с майските празници.

Повечето хотели по морето ще отворят след 15 май, a браншът се надява лятото да не е дъждовно като миналото.